EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Bez gladovanja do vitke linije

Ispod tanke letnje garderobe, ali i kratkih majica koje otkrivaju stomak, naslage dolaze do izražaja, a ukoliko želite da ih se oslobodite, određene vežbe i drugačiji režim ishrane biće vam najbolji saveznici na putu do vitke linije – poručuje personalni trener Miloš Vujković iz “Corpore” velnes centra.

1. Planirajte 30 minuta za svaki obrok
Jedan od glavnih razloga stvaranja naslaga na stomaku jeste prebrzo konzumiranje hrane jer naprosto nemamo vremena da primimo signal o tome da smo siti i jedemo više nego što je potrebno. Zato za svaki obrok planirajte bar 30 minuta. Ne jedite stojeći i u hodu i dobro sažvaćite hranu.

2. Ne preskačite doručak
Ako ne doručkujete, spopašće vas napad gladi već oko podneva i samim tim ćete pojesti više. Idealan doručak: žitarice s mlekom i voće.

3. Svedite šećer na minimum

Nutricionisti upozoravaju da čovek u proseku unese dvostruko više šećera nego što bi trebalo – 100 grama dnevno. Pojačano lučenje insulina uzrokovano preteranim konzumiranjem šećera sprečava razgradnju masti i izaziva česte napade gladi. Prema tome: izbegavajte šećer!

4. Uđite u trag napadima gladi
Razmislite kada najčešće imate potrebu da nešto gricnete: kada ste pod stresom, kada ste besposleni ili u nekoj drugoj prilici. Stavite na papir kada ste i šta jeli tokom dana. Tako ćete otkriti u kojim situacijama i koliko često jedete a da zapravo niste gladni. Razmislite šta biste mogli umesto toga da radite – na primer, da se prošetate ili čitate knjigu.

5. Kuvajte svežu hranu
Gotova jela sadrže mnogo šećera, pojačivača ukusa i dodataka koji podstiču apetit pa zato više jedemo. Kao posledica toga voda i masti nagomilavaju se u ćelijama. Da se to ne bi desilo, kuvajte svakodnevno svežu hranu, izbegavajte so i umesto nje koristite što više začinskog bilja (peršun, bosiljak).

6. Pijte negaziranu vodu
Gazirana pića često uzrokuju nadimanje stomaka. Mnogo su zdraviji obična voda i biljni čajevi. Popijte svakoga dana najmanje dva litra!

7. Masaža
Specijalne kreme koje se masiraju u kožu deluju na naslage sala na stomaku i zatežu ga. Posebno su delotvorna sredstva koja sadrže kofein pa ih mažite nakon tuširanja.

8. Uspravno držanje za bolji utisak
Pogrbljena leđa, spuštena ramena i isturena karlica čine da vam stomak deluje veći. Zato vodite računa o držanju. Ispravite se, ramena povucite nazad, izvucite leđa iz struka i delovaćete vitkije.

Obavezne vežbe

Ove tri vežbe jačaju najvažnije trbušne mišiće. Vežbajte svakodnevno, čim ustanete, jer time direktno napadate masne naslage na stomaku i podstičete zatezanje tkiva. Ako budete vežbali i uveče, bićete iznenađeni brzim rezultatima. Dovoljno je da izdvojite deset minuta.
– Najbolje je da ih radite ujutru. Osim što je efekat tada najbolji, primetićete da imate i više energije – savetuje personalni trener Miloš Vujković iz “Corpore” velnes centra.

1. Za ravne trbušne mišiće

Lezite na leđa i savijte noge u kolenima.

Jednu ruku stavite iza glave, a zatim polako podižite ramena istovremeno povlačeći drugu ruku prema vrhovima prstiju. Uradite vežbu deset puta pa promenite stranu. Obratite pažnju na disanje. Kad se podižete, izdišite na usta, a kad se opuštate, udišite vazduh kroz nos.

 

2. Za kose trbušne mišiće

Lezite na leđa, koleno su savijena stopala na patosu.

Ruke stavite iza glave. U isto vreme podižete levu stranu i trupu privlačite desno koleno.

Pokušajte laktom da dodirnete koleno, vratite se u početni položaj i sve ponovite sa suprotnim stranama.

 

3. Za donje trbušne mišiće

Lezite na leđa.

Ispružite noge prema plafonu, a ruke položite pored tela. Sada naizmenično podižite i spuštajte noge.

Pazite da ne odižete kičmu od poda!

Ako ne možete da izdržite napor, spuštajte noge samo dokle možete. Obe noge treba da podignete i spustite 15-20 puta.

 Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije