EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Badem – koštunjavo voće kao najkorisnija grickalica

Da li imate omiljene grickalice? Badem koji često grickamo ili čak stavljamo u jelo je zapravo semenka ploda bademovog drveta.

Blag ukus i sitost koju stvara su samo mali deo dobrih strana badema. Badem je najbolje jesti sredinom leta, kada ga ima i svežeg, mada ne gubi puno u nutritivnim materijama ni tokom ostalih meseci godine.

Preporučena količina badema tokom dana za odraslu osobu je oko 25g. U toj količini ovog hrskavog koštunjavog voća se nalazi oko 50% dnevnih potreba za vitaminom E i manganom. Isto tako sadrži i magnezijum, triptofan, bakar, fosfor i vitamin B2, ali sa napomenom da ovako mala količina badema ima preko 200 kalorija.

Hrana sa visokim sadržajem masti nije dobra za Vaš organizam? To je u slučaju badema netačno. Bademi sadrže veliku količinu masti koje ako se konzumiraju svakodnevno, u preporučenim dozama, mogu i do 45% smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja i znatno umanjiti količinu LDL holesterola.

Samo jedna šaka badema sadrži oko 100 mg magnezijuma i oko 250 mg kalijuma. Magnezijum iz badema ima spazmolitičko dejstvo, opušta spazam krvnih sudova i na taj način omogućava lakšu cirkulaciju krvi u celom organizmu. Kalijum, sa druge strane, utiče na mišićna vlakna, an biohemijskom nivou mišićne kontrakcije, a kao krajnji rezultat dobijamo zdraviji i snažniji srčani mišić.

Bez obzira na činjenicu da se u samo 30g badema nalazi preko 200 kalorija, ovo koštunjavo voće može u velikoj meri da pomogne svima koji žele da smanje telesnu masu. Poslednja ispitivanja koaj su sprovedena u Španiji su pokazala zanimljive podatke. Naime, kod osoba ženskog pola koje konzumiraju koštunjavo voće svakodnevno, primećeno je da se u 30% slučajeva telesna masa nije promenila, tj ostala na istom nivou ili se smanjila.

Izvor: doktor.rs 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije