EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Alkoholno ili jabukovo sirće

Sirće je prehrambeni proizvod dobijen sirćetnom fermentacijom raznih voćnih vina i alkohola, ali i drugih sirovina u zavisnosti od regije u kojoj se proizvodi.

Najčešće je to sirovina koje ima u izobilju, pa tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji se proizvodi od pirinča, a u Severnoj Americi jabukovo sirće.

Sirće se koristi u ishrani kao začin i konzervans, a odlično može poslužiti u domaćinstvu kao dezificiens jer usporava rast i ubija mikroorganizme, kao odstranjivač mrlja, vodenog kamenca i kao odlično biorazgradivo sredstvo za pranje prozora. Poznata je, takođe, njegova primena u farmaceutskoj industriji i pri izradi narodnih lekova.

U našoj zemlji sirće se proizvodi od melase koja je nusprodukt pri proizvodnji šećera, iz nje se izdvaja alkohol etanol od kojeg se sirćetnom fermentacijom dobija alkoholno sirće. Osim melase, koriste se kukuruz i druge žitarice, razne vrste vina i voća.

Alkoholno i jabukovo sirće se razlikuju prvenstveno po organoleptičkim svojstvima – po ukusu i mirisu, a zatim i sastavu. Alkoholno sirće se najviše koristi za konzerviranje povrća kojem daje svojstven ukus i aromu i dugo čuva njegovu svežinu, kao i vitaminski sastav.

Jabukovo sirće je veoma rasprostranjeno u ishrani našeg stanovništva. Dostupno je kada je cena u pitanju, a može se veoma jednostavno napraviti i u kućnim uslovima. Najkvalitetnije je sirće od divlje jabuke. Jabukovo sirće je bogato jabučnom kiselinom, koja je prirodna organska materija i svim materijama koje možemo naći u jabuci. Sadrži aminokiseline, složene ugljene hidrate, enzime, minerale, fosfor, kalijum, bor, kalcijum, sumpor, gvožđe, natrijum, hlorom, magnezijum, provitamin A.

Zbog izvanrednog sastava, spektar lekovitog dejstva jabukovog sirćeta na ljudski organizam je veoma širok. Ima antiseptičko dejstvo, poboljšava rad organa za varenje, pospešuje krvotok, stimuliše metabolizam, a samim tim i mršavljenje. Povoljno utiče na imunitet, pročišćava krvne sudove, smanjuje nivo holesterola. Poznat je pozitivan uticaj i na proširene vene i glavobolje. S obzirom na današnji brz i stresan tempo života, veliki broj ljudi se žali na hroničan umor. Jabukovo sirće može pomoći u njegovom suzbijanju tako što se jedna šolja meda pomeša sa tri kašičice jabukovog sirćeta. Uveče pred spavanje se uzimaju dve kašičice ove smese.

Sirće ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju gastritis, čir, kao i oni koji imaju opstipaciju (zatvor). Osobe koje imaju nizak krvni pritisak trebalo bi umereno da koriste jabukovo sirće kako ne bi došlo do daljeg snižavanja pritiska.

Izvor: Politika, Ana Todorović, nutricionista Doma zdravlja „Savski venac“ u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije