EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zbog kućnih ljubimaca smo zdraviji

Naučne studije pokazuju da prisustvo kućnog ljubimca pozitivno utiče na odrasle i decu, i na njihovo oporavljanje od astme i ekcema, rečeno je na tribini o značaju pasa i ostalih kućnih ljubimaca za zdravlje dece.

Dermatolog Gorana Isailović navela je da rezultati istraživanja na medicinskom fakultetu u Bostonu i Sinsinatiju objavljeni u stručnoj literaturi 2010. godine, pokazuju da pas može biti koristan u ublažavanju simptoma dečjeg ekcema.

Prema njenim rečima, deca iz seoskih sredina ređe imaju astmu nego deca u gradu upravo zato što su više izložena kontaktu za većim brojem životinja.

Profesor na beogradskom Veterinarskom fakultetu Nikola Popović je kazao da naučna istraživanja u više zemalja, među kojima je i Japan, pokazuju da kućni ljubimci mogu biti korisni za zadovoljavanje nekih psiholoških potreba ljudi, ali i za umanjivanje stresa, od koga danas pati veliki deo populacije u celom svetu.

„Deca koja imaju kućog ljubimca često imaju više samopouzdanja, mogu bolje razviti empatiju i ubrzati proces jezičke komunikacije“ rekao je Popović.

On je naveo rezultate istraživanja prema kojima je stepen anksioznosti manji kod odraslih koji imaju kućnog ljubimca i zaključio da odnos sa ljubimcem može da kompenzuje frustracije pruzrokovane potiskivanjem psiholoških potreba, među kojima su neposredna komunikacija, dodirivanje i iskrenost u manifestacijama osećanja.

Na tribini je predstavljen i projekat „Reci av i budi zdrav“ u okviru kojeg oni koji to žele mogu da od Udruženja za zaštitu životinja na poklon dobiju psa.

Tribinu je organizovalo udruženje Majnd centar Sensa divina koje se bavi unapređenjem kvaliteta života i poboljšanjem životnog prostora u skladu sa drevnim, tradicionalnim i inovativnim znanjima i veštinama.

Sorry, site not recognized

Izvor; B92 (BETA)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije