EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zašto se maslina stavlja u martini?

Iako svi znaju za blagotvorne sastojke maslinovog ulja, malo se govori o tome koliko je plod masline zdrav.

Foto: elvinstar/sxc.hu

Kako pokazuje istraživanje hrvatskih naučnika flavonoid iz maslina, oleuropein, ima antioksidativno, protivupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemično delovanje.

Plod masline, pomalo zapostavljen u javnosti u poređenju sa maslinovim uljem, bogat je izvor flavonoida, među kojima su najzastupljeniji oleuropein i hidroksitirosol.

Oleuropein, spoj koji upravo maslinama daje karakterističan gorak ukus, prisutan je takođe u velikim količinama u listu masline, poseduje brojne blagotvorne efekte na organizam, među kojima se ističu antioksidativno, protivupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemično delovanje.

Nedavno istraživanje pod vođstvom prof. dr. sc. Roberta Domitrovića, pokazalo je da oleuropein ima snažno hepatoprotektivno delovanje. U eksperimentu sprovedenom na miševima, oleuropein je pokazao preventivni i naročito izražen terapijski učinak kod oštećenja jetre izazvanog tetrahlorugljenikom, jednim od najsnažnijih otrova za jetru.

Oleuropein je smanjio oksidativni stres, upalu i razvoj fibroze u jetri i podstaknuo sintezu proteina uključenih u zaštitu ćelija jetre. Sprovedeno istraživanje ukazuje na to da konzumacija maslina pomaže u zaštiti jetre ali isto tako može pospešiti oporavak jetre kod njenog oštećenja.

S obzirom na sadržaj oleropeina u maslinama (2-14%), preporučen dnevni unos kojim bi se mogao ostvariti pozitivan efekat na organizam je oko 200 grama. „Nije bez razloga maslina u čaši martinija“, kaže dr. Domitrović.

Izvor: B92 (magazin.net.hr)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije