EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Znamenitosti koje nisu uvek bile voljene FOTO

Od Ajfelovog tornja pa sve do spomenika Džordžu Vašingtonu, pogledajte neke od poznatih građevina koje nisu uvek bile voljene.

324px-Tour_Eiffel_Wikimedia_CommonsAjfelov toranj je danas ponos Pariza i njegovih žitelja, ali to nije uvek bio slučaj. Kada je rad na tornju započet, grupa važnih umetnika napisala je pismo vlastima grada nazivajući ga „beskorisnim i monstruoznim“. Oni su se plašili da će toranj baciti u senku ostale znamenitosti Pariza. Među ovim umetnicima nalazio se i pisac Gaj de Maupasant. On je navodno voleo da jede u restoranu u podnožju toranja pošto je to bilo jedino mesto odakle nije mogao da vidi toranj.

Spomenik Džordžu Vašingtonu, Vašington

img_52221Spomenik je sagrađen kako bi se odala počast prvom predsedniku SAD Džordžu Vašingtonu. Originalni planovi promenjeni su usled finansijskih problema. Mnogi su protestvovali da sam obelisk neće biti dovoljno grandiozan a čak je i njegov arhitekta Robert Mils mislio da nova verzija spomenika podseća na asparagus.

Kuća koja pleše, Prag

564px-Prag_ginger_u_fred_gehryJedna od najšašavijih zgrada u Pragu takođe je poznata kao i „Fred i Džindžer“ pošto podsjeća na osobe koje plešu. Kada je sagrađena 1990. godine, izazvala je buru negodovanja zbog toga što je drastično narušavala zgrade sa bogatom istorijom koje su bile smeštene u njenom okruženju. Jedan od tadašnjih kritičara izjavio je da je zgrada izgledala kao „smrvljena konzerva Koka kole“. Ovih dana zgrada je prihvaćena a čak se nalazi i na novcu.

Milenijumska kupola, London

800px-Millennium_Dome_1Toni Bler je bio pun optimizma kada je izjavio da će Milenijumska kupola predstavljati „trijumf samopouzdanja nad cinizmom, hrabrosti naspram indiferentnosti i umijeća nad mediokritetom“. Međutim, javnost je bila razočarana skupom zgradom. Međutim, ovih dana Milenijumska kupola transformisana je u zabavni centar O2 – ikonu Londona.

Muzej Gigenhajm.Njujork

Solomon R. Guggenheim Museum, New YorkModernistički dizajn Frenka Lojda Rajta našao se na udaru kritike kada je muzej prvi put predstavljen. Kritičari su ga poredili sa klozetskom šoljom i obrnutom veš mašinom. Danas se muzej smatra jednom od najvažnijih zgrada XX veka.

Staklene piramida ispred muzeja Luvr, Pariz

Paris-LuvrFrancuski predsjednik Fransoa Miteran angažovao je arhitektu I. M. Peia da stvori novi ulaz u muzej Luvr. Krajnji rezultat, staklena piramida, izazvao je puno kontraverzi pošto su mnogi verovali da modernistička piramida nije u skladu sa zgradom koja ima korene u dvanaestom veku. Danas je piramida jedna od znamenitosti Pariza.

Katedrala Sagrada familija, Barselona

800px-Sagrada_Familia_01I dalje nedovršena skoro 90 godina nakon smrti njenog kreatora, Gaudijeva ekscentrična građevina nije bila miljenik stanovnika Barselone. Pikaso je izjavio – „pošaljite Gaudija i njegovu zgradu u pakao“ dok ju je Džordž Orvel nazvao „jednom od najužasnijih zgrada na svetu“. Danas više od 2 miliona osoba poseti ovu građevinu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije