EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Živeo asketski da bi milione poklonio drugima

Čovek koji je koristio kupone kako bi kupovao hranu i vozio se autobusom, prikupio je tajno bogatstvo od 187,6 miliona dolara i sve zaveštao u dobrotvorne svrhe.

406632_dzek-mekdonald-01_ffDžek Mekdonald koji je preminuo u 98. godini, nosio je iscepanu odeću i godinama živeo u jednosobnom stanu, a sve vreme bio multimilioner.

Mekdonald, koji je umro u Sijetlu, ostavio je novac Dečjoj bolnici u tom gradu, Univerzitetu u Vašingtonu i Armiji spasa.

Učestvovao je u Drugom svetskom ratu i kasnije postao advokat koji je štitio prava veterana.

Njegovi roditelji koji su imali klanicu zaveštali su mu imanje koje je Mekdonald potom pretvorio u bogatstvo zahvaljujući berzi.

Tokom života uplatio je na stotine anonimnih donacija, uključujući i 150.000 dolara za kanadski grad Eloru u kom je njegov deda živeo nakon što se doselio iz Škotske.

Mekdonald nije imao biološke dece i supruga mu je umrla 1999. Samo najbliži članovi porodice znali su koliko je bogat.

Njegova pastorka Regen Denis rekla je: “Naša porodica živela je sa tajnom Džekovog bogatstva duže od 40 godina i svi smo bili zadivljeni njegovim asketskim načinom života. Bio je ekscentričan na mnogo načina, ali uvek veran sebi tako što je radio prema svojim ubeđenjima”.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije