EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zastave, njihova obleležja i značenja

Car Careva Caruje Carevima“ je značenje naših četiri C na grbu. Jedina jednobojna zastava je libijska i zelene je boje. Zastava sa najviše simbola je turkmenistanska i ima ih čak 12, najstarija zastava koja i dalje u upotrebi je ‘Dannebrog‘, zastava Danske koja je, navodno, pala sa neba.

Nauka koja proučava zastave se zove veksikologija i kroz nju saznajemo značenja, istoriju, verovanja, tradiciju pa čak i sujeverna obeležja svake konstitutivne zajednice, odnosno, naroda.

Zastave nastaju u starom veku kada se vojnici nisu razlikovali po uniformama već su se okupljali oko svoje zastave koja je vojskama pokazivala smer kretanja, napada i povlačenja, a tek u srednjem veku počinju da koriste grbove, znamenja svojih vladara na oklopima.

Boje na zastavama se u značenju mogu razlikovati dosta, vrlo retko su univerzalne. Tako na primer, crvena boja znači krv koja je prolivena u ratu za slobodu i, uglavnom, ne isključivo, se nalazi na zastavama država koje koje su nakon pobune ili rata stekle nezavisnost, dok na zastavi Južne Koreje ona znači milosrđe.

Na našoj zastavi postoje 3 boje, crvena, plava i bela, s tim da i dalje postoje nadoumice u tumačenju značenja – neki plavu opisuju kao nebo koje je beskrajno kao i sloboda u svom krajnjem obliku, a belu kao majčino mleko koje čini srpsku decu jačom i izdržljivijom. Sa tim se veksikolozi ne bi složili, već prihvataju semiotičko objašnjenje da je plava boja simbol odanosti, vernosti i iskrenosti, a bela čistote i istinitosti.

Oko našeg grba takođe postoje neodumice među laicima, ali 4 ‘c‘ (ocila ili ognjila) nisu ćirilična slova ‘s‘ kako se veruje, već latinična slova ‘c‘ sa značenjem „Car careva caruje carevima“, što je u prethodnom obliku bilo 4 ’v’.

Despot Stefan Lazarević je nakon dobijanja te titule promenio obeležja na grbu umesto 4 ‘v‘ koja su bila moto Vizantije (njima su prethodila 4 latinska „zlatnika“), u značenju Vasileas Vasileon Voithe Vasilea (Car careva pomaže cara). Car je, naravno, Isus Hrist.

Dalje, dvoglavi orao je simbol solidarnosti i, po nekima, bratstva, jer jedan drugome, okrenuti na različite strane, čuvaju leđa.

Na jednoj zastavi možete razumeti nastanak, osnovnu (privrednu) delatnost i bogatstvo, kao što je slučaj sa mladom zastavom Gvineje Bisau na koj se vide 3 boje i crna zvezda – simbol Afrike. Crvena boja na ovoj zastavi označava krv, zelena boja označava bogatstvo šuma a žuta mineralno bogatstvo.
Zelena boja je još jedna od boja sa višestrukim značenjem. Naime, to je liturgijska boja koja označava nadu, nekome ona znači smrt i ljubomoru, a u SAD-u gotovo je uvek simbol novca i ekonomske moći. U heraldici, nauci koja proučava grbove, ona znači nadu i rast. Danas je i simbol zelenih (ekoloških) pokreta i zaštite životne sredine.

Da simbolima na zastavama i dizajnom žele da pokažu svoju opredeljenost i moto državnog integriteta, pokazuju i kombinovane zastave, na primer, Ujedinjenog Kraljevstva i Andore.

Zastava UK je spoj tri zastave – Irske (od kojih u UK od 1921. godine ulazi samo Severna Irska), Engleske i Škotske, koje preklopljene jedna preko druge daju sadašnji izgled. Zastava Andore je nastala iz motiva Francuske (3 vetikalne pruge) i Španije (crvena i žuta boja), država koje su garant nezavisnosti Andore.

Grčka zastava na sebi ima obeležja zvanične vere – hrišćanstva, krst u gorenjm levom uglu i 9 pruga koje označavaju 9 slogova u frazi „Έλευθερία ή Θάνατος” (sloboda ili smrt).

Na zastavi Gvajane se mogu uočiti 5 boja sa 5 značenja: zelena kao šume, bela kao voda, zlatna za mineralno bogatstvo, crvena za dinamiku i crna za izdržljivost. Izgleda kao sve o državi naučite na osnovu simbola.

Na zastavi Bolivije crvena boja označava životinje i borbenost, zelena plodnost (što se ne uklapa u heraldiku) a žuta mineralno bogatstvo.

Plemenito značenje zastave Trinidada i Tobaga kaže da je crvena boja dobroćudnost i sunčeva svetlost, crna je jedinstvo a bela boja je jednakost i more. Deluje kao da bi se ovaj narod sunčao i kupao bez prestanka.

Odlučnost i zalaganje za mir se vidi na zastavi Filipina koja se u vreme nemira okreće tako da umesto na dnu, crvena boja koja označava viteštvo i junaštvo stoji na vrhu kao vrhovna vrednost.

Bela boja trougla sa leve strane stoji u ime čednosti i blaženstva, plava predstavlja idealizam, sunce podseća na mir i 8 provincija koje su se borile protiv kolonijalizma, a 3 zvezde predstavljaju najveća ostrva.

Zemlja izlazećeg sunca na svojoj zastavi ima baš to, belu pozadinu i crveni krug koji se tako i zove – izlazeće sunce. Na sreću, Japan je mnogo više od toga, ali očigledno ne voli da se razmeće vrednostima.

Narod koji se uvek nada novom početku je narod Antigve i Barbude na čijoj se zastavi i nalazi sunce koje se diže uz ostale boje, crvenu, plavu, žutu, crnu i belu, a sa značenjem nade, predaka, sunca, mora i peska.

Nakrivljene trake na zastavi Sejšela označavaju brz napredak i energično građenje budućnosti u ljubavi i slozi, pa se i boje redom po tom principu ređaju.

Nekada su boje označavale vladajuće dinastije na zastavama sa ciljem lakšeg raspoznavanja u ratovima, ali sada za svakog one imaju sasvim posebno značenje. Da li odaju političku i religijsku moć, koriste se na različite načine kroz simbole kako bi pokazale identitet, pripadnost ili pokretanje emocija.

Neke boje i povezuju sa istorijskim značenjem pa je indigo plava i dalje kraljevska kao i neke nijanse crvene, najviše zbog poteškoća u nabavljanju tkanina jarkih boja koje su bile izuzetno skupe pa se povezuju sa najbogatijim slojevima društva.

Danas se najviše na boje gleda univerzalno, mada mi i dalje verujemo u „Samo sloga Srbina spasava“. Da je kod nas shvatanje gotovo svega naopako govori i činjenica da je naša zastava obrnuta ruska.

Izvor: B92 (Dajana Debić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije