EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

U Italiji grade najveći viseći most na svetu

Izgradnja najvećeg visećeg mosta na svetu u dužini od 4,83 kilometra, koji će spojiti ostrvo Siciliju sa Italijom, počeće krajem ovog meseca i očekuje se da će biti završen do 2016. godine.

Za sada je najveći most na svetu Akashi u Japanu, Foto: Manish Prabhune/Flickr

Most će biti širok 60 metara i imaće dovoljno prostora za 12 traka, pored dve centralne trake za železnicuI, a njegova izgradnja će koštati oko 3,88 milijardi evra.

Glavni piloni biće izgrađeni 122 metara duboko u vodi, a most je projektovan da izdrži udare vetra do 215 kilometara na sat i zemljotrese jacine do 7,1 stepeni Rihterove skale.

Kada bude izgrađen preko njega će prelaziti više od 100.000 vozila i 200 vozova dnevno. Stotinama godina stanovnici Italije su razmatrali ideju o izgradnji mosta koji će povezati dva zemljišta prespajanjem moreuza Mesina po kome će dobiti ime.

Zbog širine moreuza od 3,22 kilometra, njegove dubine i struja, kao i čestih potresa i zemljotresa most se činio kao nemoguće rešenje i razvijen je trajektni sistem koji se koristi umesto mosta. Italijanska vlada je 1969. godine je održala medunarodni inženjerski i projektantski konkurs u nadi da će dobiti održivi projekat mosta ili čak podvodnog tunela odnosno bilo koje ekonomično rešenje.

Od 1972. do 1992. godine obrađene su razne studije izvodljivosti koje su razmatrale mogućnosti visećeg mosta, plutajućeg tunela ili klasičnog podvodnog tunela. Studije, koje su uključivale podatke od geologa, seizmologa i geotehničkih inženjera, odbacile su ideje obe vrste tunela i doneta je odluka da se izgradi najveći svetski viseći most.

Najveći viseći most je trenutno „Akashi Kaikyo“ u Japanu sa dužinom od 1991 metara, a most preko moreuza Mesina biće za dve trećine duži.

Vodeća inženjerska i izvođačka kompanija u Italiji „Impregilo S.p.A.“ biće glavni izvođač radova na ovom projektu. Kompanija je dobila ugovor na osnovi njene ponude na tenderu od 3,88 milijardi evra.

Ta italijanska kompanija je imala iskustva na sličnim velikim projektima i trenutno radi na proširenju Panamskog kanala koji se očekuje da bude završen 2014. godine, objavio je portal „Građevinarstvo.rs“.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije