EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

U Indiji uzgajaju mostove

Stanovnici severoistočne indijske države Meghalaje ne grade mostove već ih ‘gaje’ u kišnim šumama odnosno prave mostove od prastare loze i korenje drveća, koji se protežu vodoravno preko reka i potoka stvarajući čvrstu lestvičastu konstrukciju.

Foto: Arshiya Bose's /flick

Pleme Kasi u dolinama koje vode ka Bangladešu gaji mostove za koje se, pošto dostignu punu snagu, procenjuje da mogu da traju od 500 do 600 godina, što je mnogo duže od konvencionalnih mostova, prenosi portal „Gradjevinarstvo.rs“.

Oblast Cerapundži je jedno od najvlažnijih mesta na svetu sa mnogo brzorastućih reka i potoka, pa pravljenje ovih mostova ima neprocenjivu vrednost za žitelje.

S obzirom da ta oblast prima mnogo vode, običan drveni most bi brzo istrulio. Više od pet vekova meštani upravljaju korenje i lozu lokalnog drveta (lat. Ficus Elastica) preko reka, koristeći izdubljena debla kako bi stvorili sisteme za vođenje korenja.

Kada korenje i loza dospeju na suprotnu stranu omogućeno im je da i tu puste koren i vremenom se stvori snažan živi most, a nekima je potrebno 10 do 15 godina da postanu potpuno funkcionalni.

Na površini mosta se postavlja granje, drvene ploče i kamenje. Neki od mostova su dugački i više od 300 metara i mogu da izdrže težinu 50 i više ljudi.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije