EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

„Robinzon Kruso“ koji je digao ruke od samoće

Francuski biznismen koji je ostvario svoj dečački san da se preseli na napušteno ostrvo vratio se kući nakon što su ga s indonezijske avanture oterale životinje i računi koje sebi nije mogao da priušti.

download (7)Gotje Tulemond je 54-godišnjak koji je, živeći u Lilu i putujući svaki dan do Pariza, postajao sve više frustriran svojim životom i kancelarijskim poslom. Prošlog Božića ovog izdavača je „dotukao“ prizor šopingholičarskog Pariza, što ga je nateralo da se zaputi u životnu avanturu: „Želeo sam da odem čitavog života, ali tog dana sam odlučio“, kazao je.

To je značilo da se preseli na jedan od 17.000 indonezijskih ostrva poput Robinzona Krusoa, kako bi se „detoksiovao od modernog života“, tražio sam hranu, bio u dodiru s prirodom i imao malo kontakta s drugim ljudima. Jedino društvo mu je pravio Geko, pas kog mu je pozajmila jedna Kineskinja, i koji je trebalo da mu pomogne u odbijanju neželjenih divljih životinja.

Za Gardian je izjavio da je želeo da postane prvi „web Robinzon“ kako bi time podstakao Francuze da napuste dosadnu svakodnevicu i rade odakle požele.

Trebalo mu je šest meseci (i bezbrojni susreti s indonezijskim vlastima) kako bi pronašao nenaseljeno ostrvo za koje je mislio da je savršeno da na njemu provede šestonedeljni probni period. I iako mu je dozvoljeno da tamo ode, zabranjeno mu je da otkrije točnu lokaciju na kojoj je boravio.

Na putovanje se napokon zaputio u oktobru: sa sobom ponevši samo šator, četiri solarne ćelije, telefon, laptop, pirinač i testenine. Svakog dana budio se u 5 sati ujutro, a legao u ponoć. Na ostrvu je brao povrće i lovio ribu u moru.

„Imao sam osećaj kao da sam u karantinu. Upotrebio sam to vreme da se očistim od modernog života“, kazao je za Le Figaro, a za Paris Match dodao: „Svaki dan je bio čaroban“.

Ali, nije sve „teklo glatko“. Trebalo je da izda dva broja časopisa Stamps. Na početku se ograničio na 20 evra po danu za internet kako bi kolegama slao mejlove i pokušao da ne telefonira. Ali, ubrzo je zaključio da tako ne bi mogao da izdrži.

Iako tvrdi da je ovaj eksperiment bio uspešan, za My TF1 News je izjavio da su zmije i pacovi bili nepodnošljivi, a da je strah od gubitka internet konekcije bio još gori.

Ipak, najviše mu je nedostajao kontakt s ljudima: „Raditi s neke druge lokacije može biti dobro, ali raditi virtualno ima svoje granice. Ovo je možda izvodljivo, ali ne može nadoknaditi ljudski kontakt“.

Izvor:B92

Komentari / 1

 • slavica-caca

  Ma svi poželimo pusto ostrvo više puta u životu. Čovek je zaista bio hrabar ali zov civilizacije je bio jači.
  preporuka:
  Pronadjite Vašu oazu – na daljini koja Vam može biti pridtupačna za jedan dan.
  Dozirajte tehniku min, tek, tek koliko Vam prija.
  Budite sami kada želite ali mislite i na osobe koje Vas vole,kojima značite, koji rade po ceo dam i kojima isto treba podrška da pobegnu zajedno sa Vama.
  Uživajte u prirodi koja je tu oko nas,ipak dostupna.
  Promenite životni moto i tempo !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije