EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Nebesko drvo, najviši toranj na svetu

Sa neverovatnih 634 metra Sky Tree (u bukvalnom prevodu „Nebesko drvo“) u Tokiju biće najviši toranj na svetu.

Toranj u fazi izgradnje

Na vrh ovog remek dela savremene arhitekture i građevinarstva stiže se liftom koji prelazi 350 metara za manje od jednog minuta. Pogled koji vam ovaj toranj nudi je prava poslastica za oči – Tokio se prostire sve do mesta gde se planina Fudži spaja sa nebom.

Kada zvanično bude bio otvoren u februaru 2012. kao televizijski toranj, ulaznica do prve panoramske platforme na 350 metara koštaće 18 evra, dok će do druge koja se nalazi na visini od 450 metara iznositi oko 27 evra.

Ko poželi, moći će da prođe „vazdušnim hodnikom“ odnosno spoljnim stepeništem urađenim od stakla.

Pitate se kako će takva građevina opstati na trusnom japanskom tlu? Po svemu sudeći, bez problema. Struktura može smanjiti vibraciju zemljotresa za 50 odsto. Simulacije su pokazale da će bez problema izdržati i zemljotres od osam stepeni Rihterove skale, a možda čak i jače. Inače, drevna tehnogija gradnje pozajmljena od japanskih hramova nalazi se u srcu „Nebeskog drveta“.

Naime, shimabashira, centralni stub od ojačanog betona odvojen je od spoljne čelične školjke i ponaša se kao kontrateg kada se toranj zaljulja. Inženjeri imaju puno poverenje u ovakav način gradnje, budući da se petospratne pagode sa takvim stubovima nikada nisu srušile za vreme zemljotresa.

Takođe, Sky Tree gotovo da nije oštećen ni posle stravičnih zemljotresa koji su danima razarali Japan od 11. marta.

Pomalo uspavan deo grada, već preplavljuju turisti, a tome će, nadaju se Japanci, u budućnosti doprinositi i brojni restorani i prodavnice suvenira koji će biti otvoreni na tornju.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije