EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najlepši muzeji na svetu

Neke zgrade muzeja mogu predstavljati umetničko delo za sebe – prvo vas zapanje svojom spoljašnjošću, a tek onda nagrade i zanimljivom kolekcijom skrivenom unutar zidova.

Foto: jemasmith/flickr

Muzej islamske umetnosti (Doha, Katar)

Ovaj muzej je predivan zbog svoje jednostavnosti i dinamičnog dizajna koji ujedno odiše tradicionalnom islamskom arhitekturom. Kameni blokovi boje peska formiraju petospratnu kulu, a redovi palmi i fontane sa vodopadima vode do ulaza u muzej. Izgrađen je na privatnom veštačkom ostrvu.

Nelson-Atkins muzej umetnosti (Kanzas Siti, Misuri, SAD)

Foto: Americasfoof/Wikimedia Commons

Originalna kamena građevina sa jonskom kolonadom i grandioznim neoklasičnim dizajnom datira iz 1930. Moderni dodatak i celokupno renoviranje izvedeni su 2007 – serije od 5 kocki od „sočiva“ napravljene su od proividnog stakla koje je dizajnirao Stiven Hol. Sočiva su integrisana u okloni prostor i prate padinu travnjaka.

MAS muzej (Antverpen, Belgija)

Foto: Maurice van Bruggen/Wikimedia Commons

Arhitekte Neutelings i Ridijk napravili su sjajnu kombinaciju peščanika i stakla, kako bi fasadi okrenutoj prema reci dali svojstven izgled koji deluje moderno iako je inspirisan skladištima u antverpenskoj luci iz 16. veka.

Ako se zagledate u detalje 62 m visoke građevine videćete 3.185 srebrnih ruku, simbol Antverpena.

Narodni muzej umetnosti (Osaka, Japan)

Foto: talblesalt/flickr

Dok se dobar deo muzeja nalazi pod zemljom, vidljiva čelično-staklena konstrukcija uzdiže se ka nebu do visine od 50 metara. Nagrađivani argentinski arhitekta Sesar Peli želeo je da oponaša trske bambusa koje se njišu na vetru.

Igra svetlosti u holu zgrade odaje čudesan osećaj unutrašnjeg galerijskog prostora.

Kraljevski muzej Ontarija (Toronto, Kanada)

Foto: Canuckistan/flickr

Lokalne arhitekte Darling i Pirson stvorile su neoromaničku muzejsku građevinu 1914.

Usledilo je nekoliko renoviranja i dogradnji, ali ona iz 2007. je uzburkala javnost.

Naime, muzejska kolekcija dragog kamenja inspirisala je Danijela Libeskinda da dizajnira 5 prizmi od čelika, aluminijuma i stakla. Neki su bili šokirani, dok su drugi aplauzom pozdravili hrabro odstupanje od tradicije.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije