EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kabul – višemilonski grad bez adresa

Avganistanska prestonica Kabulu, grad sa više od četiri miliona stanovnika, ima samo nekoliko ulica sa imenima i brojevima.

Posao poštara u ovom gradu je prava avantura probijanja kroz gradski lavirint da bi se pronašla željena adresa. Dodatni problem je što svake godine u Kabulu nikne nekoliko stotina ulica i kuća, a Pošta Avganistana još nije u potpunosti razvila i primenila sistem poštanskih brojeva, iako je ta zemlja članica Svetske poštanske unije od 1928.

Novinar BBC – a proveo je jedan dan sa lokalnim poštarom, pa je bio u mogućnosti da u jednom distributivnom centru vidi više od 30 privatnih i zvaničnih pisama, sa neodređenim smernicama, koje je trebalo isporučiti na tačne adrese.

Na jednom, koje je bilo poslato iz Amerike, prosto je pisalo: „Hamid Džan, pored palate Darul-Aman“, dok je na drugom bilo navedeno ime primaoca, a kao adresa „u okolini Aladinove škole“.

– Adresa onog kome se pismo šalje je uvek neprecizna. Oni pišu adrese kao da sam ja prijatelj sa onim kome je pismo namenjeno – kaže Ahmad Omid, koji više od dve godine radi za Poštu Avganistana i dodaje da mu ponekad treba nekoliko sati da isporuči samo jedno pismo.

Omid navodi da je presudno u pronalaženju prave adrese lično znanje i pomoć lokalnog stanovništva. Teškoće stvara i činjenica da Kabul nema nijednu zvaničnu mapu grada, što i običnim ljudima otežava pronalaženje željene adrese.

Izvor: Smedia.rs (Beta) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije