EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Hotel sa 7 zvezdica u obliku meseca

Baku, prestonica Azerbejdžana bogata je istorijskim spomenicima. Ipak, ubrzano radi i na modernizaciji, pa će uskoro dobiti i drugi hotel na svetu sa sedam zvezdica.

Hotel Crescent

Osnovni izvor budžetskih prihoda su resursi nafte i gasa kojih ima dovoljno da grad postane jedno od najživopisnijih mesta na planeti.

Potpuno revolucionaran pristup planiranju u svetu, realizuje se upravo u Bakuu pod nazivom “White City”, odnosno – “Beli Grad”. To je optimistična verzija nekadašnjeg nadimka “Black City” (Crni Grad) koji je Baku dobio zbog naftnih zagađenja.

Na gotovo 220 hektara nekada industrijskog zemljišta sada se nalaze stanovi, kancelarije i šoping centri za oko 50.000 stanovnika i 48.000 radnika.

Širom zemlje neprekidno niču putevi, parkovi, internet veze, a panoramom dominiraju takozvane “Plamene kule” (Flame Towers) koje će uskoro biti završene i Baku TV toranj.

Budući izgled

Ovim zanimljivim znamenitostima pridružiće se i Hotel Crescent („Polumesec“), kog je dizajnirala južnokorejska arhitektonska firma Heerim Architects and Planners.

Kada bude bio završen 2015. stajaće na obali Kaspijskog mora sa 33 sprata u obliku polumeseca. Tako će „Polumesec“ postati drugi hotel na svetu posle Burj AL Arab sa sedam zvezdica.

Sestrinska građevina koja je još u fazi projektovanja zvaće se “Pun Mesec” (Full Moon) i trebalo bi da podseća na svemirsku stanicu Death Star iz čuvenog serijala “Star Wars”.

Projektu “Beli Grad” trebaće i nekoliko decenija kako bi bili kompletirani svi njegovi aspekti.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije