EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Erfurt: Grad sa najdužim naseljenim mostom u Evropi

Erfurt, glavni grad Tiringije ima jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradskih centara u zemlji, poznat je po najdužem naseljenom mostu u Evropi, a ove godine je zabeležio je porast broja turista za čak 16 odsto.

122369847952b585d3d3aee899787168_orig

Prema rečima predstavnice Turističke organizacije Erfurta Renate Klajn, ovaj grad godišnje poseti 7.500 stranih turista, među kojima je najviše Amerikanaca, Holanđana, Švajcaraca i Austrijanaca.

Posebnu pažnju poslednjih godina posvetili su privlačenju turista iz Japana, Kine i Južne Koreje. Kao mesto gde su se ukrštali trgovački putevi, Erfurt je u srednjem veku bio moćan trgovački i unverzitetski grad.

Sa jednim od tri najstarija univerziteta u zemlji, Erfurt može da se pohvali da je u srednjem veku imao 200 studenata godišnje, a među najpoznatijima je bio Martin Luter koji je tu studirao od 1501. do 1505.

Intelektualni, kulturni i trgovački centar, Erfurt je u prošlosti privukao značajne ličnosti poput Lutera, Adama Risa, Getea, Ssilera, Herdera, Baha, Humbolta, Napoleona.

Zbog velikog broja crkava poznat je i kao „Rim Tiringije“, kako ga je nazvao Gete. Jedna od najznačajnjih znamenitosti u gradu sa 200.000 stanovnika, jeste kompleks koji čine Katedrala Svete Meri i Crkva Svetog Severina, remek dela nemačke gotike.

Katedrala, sa svojih 13 staklenih prozora visine skoro 18 metara koji obrazuju raskošan kaleidoskop i zvonom Gloriosa od 11 tona (najveće srednjovekovno slobodno viseće zvono, staro pet vekova), predstavlja prvu tačku na mapi prilikom obilaska Erfurta.

134659111752b585d5e7d5d963234602_v4 big

Slede Avgustinov manastir, u kome je Luter boravio između 1505. i 1511, zatim barokna gradska tvrđava – Citadela Petersberg, stari univerzitet, najstarija u potpunosti sačuvana sinagoga u Evropi iz 11. veka u kojoj je 2007. otkriveno ritualno kupatilo – mikveh. U sinagogi se čuva bogata kolekcija koja svedoči o značajnoj ulozi koju su imali jevrejski trgovci u životu srednjevekovnog Erfurta.

Od jedne od najvažnjih srednjovekovnih jevrejskih zajednica, u erfurtskoj sinagogi sačuvano je 3.140 srebrnh novčića, 14 srebrnih poluga i oko 6.000 juvelirskih predmeta iz 13. i 14. veka. Najintrigantniji predmet sačuvan iz tog perioda svakako je jedan od tri postojeća venčana prstena.

Pažnju turista najviše privlači 120 metara dug Trgovački most sa 32 kuće, nastanjen, sa mnogobrojnim simpatičnim radnjicama i kaldrmom između redova kuća. Razni suveniri, novogodišnji ukrasi koje prave duvači stakla, kostimi i lutke iz bajki i neizbežno kuvano vino i kobasice, mame prolaznike uvek vrlo posećenog mosta na reci Gera.

Pre 10 godina u Erfurtu je otvoreno novo pozorište, najmlađe u Nemačkoj, koje je posvećeno saradnji sa Japanom, Velikom Britanijom i SAD.

Erfurt ima dugu istoriju bavljenja hortukulturom, o čemu svedoče mnogobrojni parkovi, cvetna polja, japanski i vrt sa kaktusima. Seme i cveće koje se ovde proizvodi izvozi se širom sveta, a 2021. godine Erfurt će biti domaćin Federalnog šoua hortukulture – BUGA.

Srednjovekovna struktura šarmantnog starog grada, sa malim trgovima i krivudavim uličicama, obnovljenim renesansnim građevinama i poludrvenim kućama stvara idiličnu atmosferu za odmor.

Turistima je na raspolaganju 5.000 kreveta, u hotelima i privatnim kućama, a tokom značajnih manifestacija, poput Olimpijade kuvara koja će biti održana 2016, u pomoć priskaču Vajmar i Ajzenah sa svojim smeštajnim kapacitetima, ali i turističkom ponudom.

79246411052b585d7dcc24227008658_v4 big

Od 40 raznovrsnih tura, domaćini naročito preporučuju obilazak tunela ispod Petersberg citadele uz užinu koju čini domaći hleb i vino. Noćni čuvar vas tokom večeri može povesti starom četvrti, u univerzitetski okrug i do „Male Venecije“ uz lokalno pivo, a tu je i tura sa gradskim muzičarem koji će vam pokazati kako je izgledao rad te gilde u vreme kada je najpoznatiji gradski muzičar bio Johan Ambrosius Bah, otac Johana Sabastijana Baha.

Među velikim brojem kulturnih manifestacija posvećenih Bahu, Luteru, Kranahu…, izdvaja se festival „Dom Štufen“ (Cathedral Steps), u okviru koga se već 70 godina na stepenicama Katedrale održavaju pozorišne i operske predstave.

Zimi je nezaobilazan Božićni vašar u podnožju Katedrale, koji se ove godine održava 163. put. Vašar u Erfurtu za četiri sedmice poseti oko dva miliona ljudi od kojih mnogi dolaze vozom iz Berlina i Minhena.

Prodaju se saksonski ukrasi od drveta, kolač sa đumbirom iz Nirnberga, ukrasi za jelku od stakla. Svake godine se pod zemljom organizuje izložba božićnih dekoracija, a ovogodišnja tema su božićne pesme.

Neizostavan kulinarski specijalitet u Erfurtu su loptice od krompira. To jelo je nekada služeno samo nedeljom i praznikom, ali je danas postalo sastavni deo svakodnevnog obroka i obično se jede uz meso (najčešće pačetinu) i sos.

Kome smetaju jak vetar i sneg, Erfurt može obići tramvajem koji kruži ulicama grada od 1894. i posebno znači stanovnicima kao „neko ko nije stao ni u najtežim vremenima, ko je spreman da odgovori novim izazovima i unese duh velegrada“.

Izvor: B92(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije