EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Deset najposećenijih atrakcija na svetu

Većina najposećenijih svetskih atrakcija se nalazi u Americi, a čak tri od prvih deset u Njujorku.

Egipatske piramide godišnje poseti četiri miliona ljudi, Tadž Mahal tri, dok Stounhendž samo milion. Ipak, to nije ništa u poređenju sa 39 miliona koliko godišnje prođe centrom Njujorka.

1. Tajm skver ( Njujork)
Godišnje se na ovom mestu nađe 39.200.000 turista. Očigledno je da ih privlače i zaslepljuju razna svetla, mega prodavnice, predstave Brodveja i ostali spektakli koji se tamo odvijaju. Osim toga, na tom mestu se ukrštaju svi oblici javnog prevoza, pa se jednostavno svma nalazi na putu svima.

2. Central park ( Njujork)
Tim parkom godišnje prođe 38 miliona turista. Njujork ima velike zelene površine, ali je definitivno najpoznatija ova na Menhetnu. U istu zalaze i turisti i domaćini, jer ima šarenih zanimljivosti u ponudi: kočije, zoološki vrt, dvorac iz 19. veka i veliku zelenu površinu na kojoj se mnogi odmaraju od betona i nebodera.

3. Glavna železnička stanica ( Vašington)
Ova stanica je zanimljiva za 37.000.000 turista godišnje. Otvorena je 1907. godine i dnevno istom projuri 12.000 putnika. Vrlo mudro, na tom mestu je otvoreno i 70 prodavnica, pa je to postala i popularna šoping destinacija.

4. Las Vegas strip ( Las Vegas)
Najposećenija avenija u „gradu greha“ godišnje okuplja 29.467.000. ljudi. Iako je Las Vegas dobroosetio finansijsku krizu, ipak ih još spašava film iz 2009. Mamurluk. Prošle godine je čak 79 odsto turista odabralo hotel iz tog filma da bi bili u centu zbivanja.

5. Nijagarini vodopadi (Ontario)
Velike vodopade na godišnje poseti 22.500.000 turista. Vodopadi su visoki između 21 i 57 metar, ali na svetu postoji čak 500 vodopada koji su viši. Ipak Nijagarini privlače ljude čistom energijom koju svaki minut daje 260 miliona kubika vode.

6. Centralni terminal ( Njujork)
Centralnim terminalom godišnje prođe 21.600.000 turista. Pažnju im odvlače prodavnice, svetleća karta neba i veliki Ojster Bar iz emisija Mad Men u kojem godišnje serviraju dva miliona obroka sa svežim školjkama.

7. Faneuil Hal Marketplace ( Boston)
Na ovoj mestu gde su 1742. godine govore držali Samuel Adams i Džordž Vašington godišnje se nađe 18.000.000 ljudi. Danas se ovde nalazi 100 specijalizovanih prodavnica hrane, a pešačka zona vrvi uličnim zabavljačima i turistima.

8. Diznijevo magično kraljevstvo ( Orlando)
Tematski parkovi su svuda u svetu mesto gde se okuplja veliki broj ljudi, ali Diznilend u Orlandu je najposjećeniji sa više od 16 miliona godišnje. Porodice vide najbolji provod upravo u jednoj od bajki napravljenih u ljudskoj veličini i ostalim zanimljivostima koje su zabavne i malima i velikima.

9. Diznijev park ( Anaheim)
Diznijev svet u stopu sledi kalifornijski Diznilend koji godišnje poseti 15.980.000 ljudi. Tamo je najzabavnija vožnja kroz pustolovine Indijane Džonsa.

10. Grand bazar ( Istanbul)
Jedina atrakcija koja je među 10 najposećenijih, a da se ne nalazi na američkom tlu je istanbulski Bazar koji godišnje poseti 15 miliona ljudi. Bazar iz 15. veka poseban je jer se na jednom mestu može naći ručno bojena keramika, istočnjački oslikane lampe, tepisi i zlatni nakit, ali i kebab i nezaobilazna turska kava.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije