EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Bosfor krasi 600 istorijskih palata

Na obalama Bosfora nalazi se 600 vila koje su istorijski spomenici najviše kategorije. Najstarija bosforska vila je Amđazede Husejin Pašina vila ili „Koprulu Palata“ koja je stara 314 godina. Ona ne samo da je arhitektonski biser, već se u njoj odigralo i nekoliko istorijski važnih događaja, kao što je potpisivanje sporazuma kojim je Otomansko carstvo prepustilo neke evropske posede Rusiji, Austriji i Poljskoj.

Zmijska Palata – Sagrađena je u 18. veku i bila je Naziri Mustafa Efendijina palata. Međutim, mnogo se sviđala sultanu Mahmudu Drugom zbog čega je hteo da je prisvoji. Mustafa Efendija je to rekao svom prijatelju Said Efendiji i zatražio njegovu pomoć. Said Efendija, kao mudar i cenjen čovek, doseti se i reče caru da je čuo kako je ta palata „puna zmija“. Car je naravno odustao od namere da preuzme palatu, a ona se i danas zove „Zmijska Palata“.

Palata oružara Zeki Paše – Građevina se nalazi na elitnoj lokaciji ispod drugog mosta na Bosforu, a sagrađena je od kamena u 20. veku. Palata je nekoliko puta menjala vlasnika, a poslednji je bila ćerka poslednjeg otomanskog paše Sultan Vahdetina, Sabiha Hatun. Ovaj kameni dvorac ima više od dvadeset prostorija.

Afif Ahmed Pašina palata na Kadikoju – Ovo je slavno utvrđenje koje su sagradili Aleksandar Veliki i jedan skoprski arhitekta. U toku pisanja svog romana „Ubistvo u Orient Ekspresu“, Agata Kristi je boravila u ovoj palati. Ovaj dvorac je za ogromne svote novca menjao nekoliko vlasnika, a poslednji je Suzan Sabanci. Zbog svoje lepote i elegantnog izgleda, palata se i danas koristi za snimanje različitih filmova i serija. Neka od popularnih filmskih i serijskih ostvarenja snimanih na ovoj lokaciji su „Ask-i Menu“ i „1001 noć“.

Palata Kneza Burhaneddina – Ovo je jedna od najvećih bosforskih palata sa 64 prostorije. Abdulaziz ju je 1911. godine kupio svom bratancu, sinu Abdulhamida Drugog, i dao joj naziv „Kneževa Palata“. Trenutni vlasnik, 150 miliona dolara vredne palate je porodica Erbilgin. Ovo je jedna od deset najskupljih kuća na svetu.

Said Halim Pašina palata – Ovo zdanje sagrađeno je 1863. godine za porodicu Aristarhis. Said Halim Paša je bio vezir i posle smrti svoga oca otkupio je od braće njihove udele i postao samostalni vlasnik palate. Građevina neoklasičnog stila je 1995. godine pretrpela požar, a posle restauracije je postala popularna lokacija za organizaciju svadbi i drugih svečanosti.

Čuruksulu palata na Uskudaru – Sagrađena je u 18. veku i jedan je od najlepših primeraka otomanskog graditeljstva iz tog doba. Ovo prelepo drveno zdanje je restaurirano 1971. godine.

Sadulah Pašina palata – Ovo je jedna je od najstarijih bosforskih palata, a svedočila je mnogim istorijskim događaja. Sadulah ju je kupio od Mehmed age 1872. godine ali pošto je bio protiv vlasti Sultan Abdulhamida Drugog, Sadulah biva proteran u Beč, gde je 1891. počinio samoubistvo. Njegova supruga Neđibe nikada nije poverovala u njegovu smrt i sve do svoje smrti mu je spremala i slagala njegova omiljena odela.

Mahmud Nedim Pašina palata – Još jedna lepotica sa obala Bosfora. Njenu gradnju je naručio otomanski ambasador u Beču Mahmud Nedim paša a, najupečatljivija karakteristika ove palate jeste vidljivi uticaj Mahmud pašinog boravka u Beču i Pragu i sličnost ovog zdanja graditeljskom stilu Austrije. Unuci Mahmud paše su palatu poklonili Crvenom polumesecu Turske, a ova humanitarna organizacija prodala ju je 2004. godine za tri miliona dolara.

Zarif Mustafa Pašina Palata – Jedna od najlepših i najvrednijih palata na obalama Bosfora. Sagrađena je na zidinama vizantijskog manastira, a u bašti palate i danas se mogu videti ostaci manastira. U stara vremena kada je ženama bilo zabranjeno kupanje u moru, u ovoj palati je bio bazen u kojem su se tamošnje devojke družile i plivale, a danas se taj salon koristi kao kafeterija.

Palata Princeze Rukije – Sagrađena je u 19. veku kao poklon princezi od porodice njenog muža.

Izvor:vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije