EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

„Voz metak“ – najbrži u japanskoj floti

Japan je zemlja koja ima odlično razvijenu železničku infrastrukturu, čiji se vozovi kreću brzinom i preko 300 kilometara na čas. Najbrži u aktuelnoj „floti vozova“ japanske železnice je voz „Šinkansen“, zvani „voz metak“, koji ima poseban izgled.

Spolja voz obeležava dug „pačji kljun“, koji mu daje posebnu aerodinamiku potrebnu za velike brzine, a iznutra više liči na avion, nego na vozove na koje smo navikli na starom kontinentu.

Šikansen je voz koji prevozi putnike brzinom od preko 300 kilometara na čas, tako na liniji Tokio-Sendaj dostiže i brzinu od 334 kilometara na čas.

Železnička mreža za Šikansen vozove počela je da se uspostavlja od 1964. i sada se već prostire na 2.387,7 kilometara pruge koje dozvoljavaju brzinu od više od 300 kilometara na čas. Iako se radi o skupim linijama Šikansen, na primer, na liniji Tokaido prevozi godišnje više od 150 miliona putnika.

Šikansen pruga je specijalno izrađena za ekstremne uslove, odnosno sa specifičnošću smanjenja vibracija potrebno za dostizanje velikih brzina. Japan je bila prva zemlja u svetu koja se okrenula izgradnji pruga za visoke brzine.

Pošto je to brdovita zemlja ranija železnička mreža morala je da koristi duže puteve i nije bila predviđena za velike brzine, pa je odlučeno da se izgradi nova mreža. O planovima za izgradnju infrastrukture za vozove velike brzine se razmišljalo još tokom 30-ih godina, i nakon kratkog odustajanja od istih posle Drugog svetskog rata, krajem 50-ih godina razmišljalo se o tome da vozovi zamene avionski saobraćaj, pa se nastavilo sa projektom Šikansen.

Vlada je decembra 1958. godine odobrila izgradnju prve pruge Šikansen linije između Tokija i Osake, čija je izgradnja počela aprila 1959. godine. Nakon duge izgradnje Tokaido Šikansen je počeo sa radom 1. oktobra 1964. godine i znatno je smanjio putovanje između Tokija i Osake, koje je ekspresom trajalo šest sati i 40 minuta, a novim vozom najpre tri sata i 10 minuta, da bi kasnije brzina voza rasla i smanjivala vreme putovanja.

Japan je 2004. proslavio četiri decenije rada vozova visoke brzine, a Tokaido Šikansen je do tada prevezao 4,16 milijardi putnika.

Šikansen pruge su u potpunosti odvojene od ostalih, tako da sporiji vozovi ne utiču na putovanje i ovaj voz u sekundu, po redu vožnje, tačno stiže na svoju destinaciju. Pruga za Šikansen vozove je uzdignuta od zemlje i sadrži minimalni broj krivina.

Sorry, site not recognized

Šikansen voz je ujedno i jedan od najbezbednijih i zbog čestih zemljotresa uveden je specijalni sistem koji kod većih potresa automatski zaustavlja kompoziciju.

Šikansen voz je značajno uticao i na privredu Japana, na ekologiju i društvo, jer omogućava veliku uštedu vremena, a time i donosi uštede ekonomiji, koje se procenjuju na više stotina milijardi jena godišnje.

Postoje više verzija tog voza: od „0“, koja je 1964. počela sa prevozom putnika, i koja je 2008. dostigla brzinu do 220 kilometara na čas, do današnjeg tipa „N700“ koji dostiže brzine od više od 300 kilometara na čas. Japanska železnica je već izradila novi model voza, koji obara sve rekorde, a to je tip „Maglev“, voz koji zahvaljući magnetnim poljima dostiže brzine od preko 500 kilometara na čas.

Ovaj tip voza 2003. godine je oborio rekord u brzini kretanja od čak 581 kilometar na čas. Linija Šikansena se stalno proširuje i 2014. bi trebalo da bude završena nova veza između Nagana i Kanazave, koja bi bila previđena za novi tip voza „Maglev“, kao i između Aomorija i Hakodate do 2015.

Postoje i dugoročni planovi za proširenje linije, koje uključuju veze ka Nagazakiju i dodatne ka Osaki. Šikansen je velika konkurencija aviosaobraćaju i njegovim uspostavljanjem ugašene su pojedine linije, na primer od Tokija do Nagoje (342 kilometara), Tokio-Sendaj (325 kilometara), Tokio-Hanamaki (496 kilometara), Tokio-Niigata (300 kilometara), pošto prevozi putnike za sat i po do dva sata.

I na većim udaljenostima voz Šikansen je dominantan u saobraćaju i ima veći broj putnika od aviosaprevoznika. Međutim, zbog visokih cena, građani Japana kojima se ne žuri, ipak najviše koriste autobuski prevoz koji je najsporiji, ali zato i najpristupačniji.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije