EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Venecija u opasnosti

Venecija ima kapacitet da dnevno primi 33.000 turista, a ovaj grad svakog dana poseti u proseku 59.000 turista.

Guliver/Getty images

Ogroman broj turista koji posećuju Veneciju, građenje nekretnina i neadekvatan pomorski saobraćaj uzrokuju lagano uništavanje ekosistema lagune u Venecijanskom zalivu, saopštila je italijanska nevladina organizacija „Italija nostra“.

„Prema rezultatima studije realizovane 1998. godine, Venecija ima kapacitet da dnevno primi 33.000 turista. Taj grad svaki dan prošecno poseti 59.000 turista“, rekao je arhitekta Kristijano Gaspareto.

Prema oceni stručnjaka „Italije nostre“, „Venecija treba da primi ograničen broj turista koji su rezervisali turistički aranžman“.

Ta nevladina organizacija se protivi i planovima opštine da u blizini Venecije izgradi novi grad sa depoima, preduzećima i kazinima, koji bi sa drugim gradovima trebalo da bude povezan brzom železnicom.

„Italija nostra“ oštro kritikuje i plan prema kojem bi ispod Venecijanske lagune trebalo da se izgradi tunel dugačak devet kilometara.

„Venecija je zaista u opasnosti“, rekla je predsednica „Italije nostre“ Aleksandra Motola Molfino i dodala da treba pronaći rešenje koje bi obezbedilo dugoročni razvoj.

Izvor: Mondo (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije