EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Vavilonska kula od knjiga

Neobična građevina spiralnog oblika, nalik na Vavilonsku kulu, sastoji se od više od 30.000 knjiga napisanih na svim svetskim jezicima. Kula je podignuta u čast imenovanja grada Buenos Ajresa za svetsku prestonicu knjige 2011. godine, a autorka je Marta Minuhin.

Poznata argentinska umetnica Marta Minuhin je svoju neobičnu ideju pretočila u delo, napravivši 25 metara visoku repliku Vavilonske kule od 30.000 knjiga koje su pisane na različitim jezicima.

Moderna verzija Vavilonske kule je dizajnirana u čast imenovanja grada Buenos Ajresa za svetsku prestonicu knjige 2011. godine od strane UNESKA, a lokalne vlasti kažu da predstavlja ideju pluralizma i različitosti što, takođe, karakteriše argentinski glavni grad.

Marti ovo nije prvo iskustvo korišćenja knjiga u kreativnom izražavanju. Još 1983. godine, nakon demokratskih promena u Argentini, izgradila je repliku Partenona od knjiga koje su bile zabranjene od strane bivšeg režima.

Kula se sastoji od spiralne metalne konstrukcije i oko 30.000 knjiga napisanih na većini svetskih jezika. Mogu se naći sve vrste knjiga, od rečnika i enciklopedija, softverskih priručnika, pa sve do klasičnih romana, raspoređenih na šest nivoa.

Na donjem nivou se nalaze knjige iz celog sveta, prvi i drugi nivo su rezervisani za američke knjige, treći i četvrti za Evropu i Afriku, dok su peti i šesti rezervisani za azijsko područje. Većinu knjiga za ovu neobičnu građevinu donirale su 52 ambasade u Buenos Ajresu.

(Izvor: RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije