EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sedam svetskih čuda modernog Dubaija

Dubai je poznat kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, šoping centri, zabava i čuda modernog graditeljstva su ono što privlači sve više turista iz celog sveta.

Moglo bi se reći da se sva moderna svetska čuda nalaze u Dubaiu. Pogledajte moderne građevine koje ostavljaju bez daha.

BURDŽ DUBAJI: NAJVIŠA ZGRADA NA SVETU

Burdž Dubai ili Kula Dubajia visoka je 828 metara i najviša je zgrada na svetu. Konstrukcija zgrade je pretežno kombinacija čelika i stakla, a forma kupe odaje utisak džinovske igle koja probada pustinjsko nebo. Temperatura vazduha na poslednjem spratu oblakodera je za čak 10 stepeni Celzijusa niža od temperature u prizemlju zgrade.

VEŠTAČKA OSTRVA U OBLIKU PALME

Ova ostrva su jedina građevina, osim Kineskog zida koju je moguće videti golim okom sa Meseca. Palmina ostrva su postala simbol Emirata, posebno od kada su ruski kosmonauti napravili snimak sa svemirske stanice MKS i poslali u svet. Ovde se nalazi jedinstveni gostionični kompleks Atlantis, ponos Palminih ostrva. Projekat je inspirisan legendom o Atlantidi, a prostire se na 46 hektara.

PODVODNO ODMARALIŠTE HIDROPOLIS

Hidropolis, prvo svetsko podvodno odmaralište smešteno je ispod mora u Persijskom zalivu. Hidropolis se sastoji od obalskog i podvodnog dela, koji se spušta na 20 metara dubine. U tom delu su smeštena dva restorana i nekoliko barova, salon lepote, banjski centar, zlatara, nekoliko butika, plesna dvorana, bioskop i komforna konferencijska sala s providnom kupolom. Za turiste koji vole ekstravaganciju „Hidropolis“ nudi 220 apartmana.

DUBAJILEND, NAJVEĆI ZABAVNI PARK

Dubajilend je dva puta veći od Diznilenda i biće podeljen na šest tematskih celina. To neće biti samo zabavni park već kompletan grad, a očekuje se da bude završen između 2015. i 2018. godine.

ARHIPELAG SVETA

Osim ostrva u obliku palme u Dubaiu se nalazi i skup veštačkih ostrva koja su u obliku kontinenata, odnosno mape sveta. Na svakom kontinentu postoji mesto za državu koja postoji i u stvarnom svetu kao i prostor za stambene objekte i prostor za izgradnju restorana, što je zemlja veća dobija veći prostor i na ovom arhipelagu. Ostrva su napravljena od peska koji je izvlačen iz mora.

NAJVEĆI TRŽNI CENTAR NA SVETU

 Dubai Tržni Centar je najveći šopingmol na svetu po kvadraturi. U njegovoj ponudi se nalaze Dubaji Akvarijum, Dubai Diskaveri Centar, Zlatna Arapska Pijaca, Avenija Mode, Lafajet Galerija, fontana u obliku oaze sa vodopadom, SEGA Park, SEGA Republika, Dečiji KidZon zabavni park, 22 bioskopa i još mnogo toga.

SKI DUBAJI: ZATVORENI SKI CENTAR

 Ski Dubaji predstavlja zatvoreni centar namenjen ljubiteljima alpskog skijanja. Ovde se pravi, održava ali i uvozi sneg, pa je tako 6.000 tona snega uvezeno samo za otvaranje i preneto u ovaj ski centar. Ovaj prostor je velik kao tri do četiri fudbalska igrališta i može da primi 1.500 skijaša.
Izvor: Smedia.rs

Komentari / 1

  • Profesor

    Kineski zid nije moguce videti sa Meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije