EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Saudijke će možda morati da kriju previše lepe oči

Osim uobičajenog prekrivanja tela, žene u Saudijskoj Arabiji bi uskoro mogle da budu primorane da od javnosti sakrivaju i oči, ukoliko su one naročito privlačne, piše danas britanski „Dejli mejl“.


Ova izuzetno konzervativna islamska država saopštila je da ima pravo da spreči žene da otkrivaju „zavodljive“ oči u javnosti, a Komitet za unapređenje vrlina i sprečavanje poroka već je pripremio nacrt zakona kojim bi se uvela ova mera. Predlog je iznet pošto se jedan član ovog komiteta, nakon što ga je na ulici privukla jedna žena izuzetno lepih očiju, potukao sa njenim suprugom.

Komitet, osnovan 1940. godine sa zadatkom da spreči kršenje islamskih zakona u javnosti, više puta je optuživan za kršenje ljudskih prava, a najgori od tih slučajeva dogodio se 2002. godine, kada je 15 učenica stradalo u požaru u jednoj školi, jer im nije bilo dozvoljeno da napuste zgradu pošto nisu bile prekrivene u skladu sa propisima.

Saudijke su već u obavezi da nose duge crne ogrtače koji prekrivaju celo telo, tzv. abaje, da pokrivaju kosu, a u pojedinim oblastima, i lice, a zabranjeno im je da voze i da putuju bez odobrenja muških staratelja. Ukoliko se ogluše o ove propise, pored novčanih kazni mogu da budu osuđene i na javno bičevanje.

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije