EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sajam za 10.000 usamljenih duša

Deset hiljada usamljenih Kineza i Kineskinja okupilo se proteklog vikenda na sajmu za provodadžisanje u Šangaju ne bi li pronašli srodnu dušu s kojom bi ostatak života proveli u bračnoj zajednici.

Masovno okupljanje samaca na jednom mestu insiprisano je srećnim petkom koji je ove godine pao na 11. 11. 2011. i kombinacijom šest jedinica, koja se dešava samo jedanput u veku i takođe je podstakao Kineze da se masovno žene i udaju na taj po njih, barem po brojevima, izuzetno povoljan trenutak.

Izgleda da su šanse za pronalaženje prave osobe bile veće ovaj put za muškarce koji su tražili ljubavnu vezu na tom masovnom skupu usamljenih srca, na koji su čak došli i roditelji da pronađu prikladnu osobu za svoje usamljeno jedinče.

Organizatori su saopštili da su na skupu bile po tri žene na svaka dva muškarca, jer su precizni blagajnici izbrojali da je prodato 6.000 ženskih karata i 4.000 muških.

U Kini doduše i statistika pokazuje porast procenta starijih neudatih žena u poslednje vreme, dok broj neoženjenih muškaraca opada, objavio je list Čajna dejli.

Stručnjaci kažu da bi razlog za tu pojavu mogao da leži u sve većoj probirljivosti Kineskinja koje neće da se udaju za čoveka koji im ne imponuje po obrazovanju i dobrim poslom.

„Danas su devojke mnogo samostalnije i nezavisnije“, kaže Džou Djuemin, predsednik šangajskog udruženja provodadžija koje je organizovalo dvodnevni masovni skup za upoznavanje i uspostavljanje kontakata braka radi.

„U našem društvu danas ima, takođe, dosta tenzija na poslu, pa su devojke zauzete radom i više posvećuju pažnju karijeri zapostavljajući brak, pa mnoge ostaju bez trajnih veza kada više nisu mlade“, kaže Džou.

Na sajmu su od jutra do kasno uveče formirani dugački redovi samaca koji su čekali na svojih pet minuta razgovora, sa unapred traženim tipom i karakteristikama osobe suprotnog pola, u krajnjem „sudaru“ na slepo.

Dvadesetsedmogodišnja Cue Tianvei kaže da ukoliko su materijalne prilike neke osobe slabije od njenih, a s njim može dobro da komunicira, ona neće imati ništa protiv jer ukoliko uspostave dobar međusobni odnos to znači da je dobra hemija.

Mnogi muškarci na skupu kažu da su spremni da odbace tradicionalno razmišljanje po kome je bilo nezamislivo oženiti ženu sa višim obrazovanjem od vašeg i boljim prihodima.

Mnogi učesnici sajma doputovali su iz okolnih provincija sa velikim nadanjima da će baš tu upoznati svoju priliku. Među njima je bilo i onih koji su već bili venčani i razveli su se jer nisu sreli pravu osobu za sebe.

Neki sa manje kose od drugih, istakli su znak kako bi se i time razlikovali od mase. Jedan je napisao „Želeo sam rano da se zaljubim, ali sada je već kasno“.

Oko 3.000 roditelja je, takođe, došlo na sajam, a organizatori su za njih odredili posebno mesto gde su zainteresovanima mogli da pruže informacije o svojim neoženjenim ili neudatim miljenicima. Neki su i sami razgledali po hali tražeći prikladnog zeta ili snaju.

Chi Siong, koji je pomagao svom sinu da snimi fotografije potencijalnih prilika, kaže da smatra da muškarci ne bi trebalo da gledaju žene sa višim obrazovanjem od svog.

„Velika razlika u obrazovanju praviće teškoće u komuniciranju. Ako obe strane počnu sa iste polazne osnove i žele da postignu uspeh u životu, oni onda to mogu i da urade“, kaže Chi.

Organizatori nisu objavili podatak koliko je potencijalnih veza sklopljeno, ali kažu da sama činjenica da su se mnogi upoznali i da će se viđati, već stvara šanse da se neki od njih upustiti i u bračne vode.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije