EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pronađena kutija sa ikonama stara 1.400 godina

Izraelski arheolozi pronašli su 1.400 godina staru kutijicu koja je najverovatnije pripadala jednom hrišćaninu na nedavno iskopanoj ulici u Jerusalimu.

Kutija izrađena od kosti krave, konja ili kamile, ima krst na poklopcu i dimenzija je dva sa 1,5 centimetara. Arheolozi veruju da je kutijica pripadala hrišćaninu koji je živeo krajem šestog veka, prenosi AP.

U kutijici su se nalazili ostaci dva portreta rađena zlatnim listićima i bojom koji su i dalje vidljivi. Figure muškarca i žene najverovatnije su hrišćanski svetitelji a moguće je i da je reč o Isusu i Bogorodici, rekla je vodja iskopavanja Jana Čekanovec.

Kutijica je pronađena u blizini Starog grada. Kutija je važna jer nudi prvi arheološki dokaz upotrebe ikona tokom vizantijskog perioda grada, koji nije bio ograničen na crkvene ceremonije, rekla je ona.

Deo slične kutije pronađen je pre 30-ak godina u Jordanu, ali je kutijica iz Jerusalima jedini dobro očuvani primerak koji je do sada pronađen. Slične ikone i danas nose neki hrišćanski vernici, naročito pripadnici pravoslavnih crkava, objasnila je Čekanovec.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije