EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pomoć za dešifrovanje drevnih spisa

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu objavili su na internetu nekoliko stotina slika fragmenata teksta na papirusu i zatražili pomoć u njihovom dešifrovanju.

Foto: isawnyu / Flickr.com

Reč je, naime, o papirusu pronađenom početkom 20. veka u egipatskom gradu Oksirhinkus i napisanom na starom grčkom koji se ne govori već 1.000 godina, preneli su danas britanski mediji.

Oksirhinkus je bio grad u gornjem Egiptu, koji se prostirao od Asuana do današnjeg Kaira , i koji je u to vreme bio pod vlašću Grka.

Istoričari su proveli više od sto godina proučavajući spise iz Oksirhinkusa i uspeli su sa dešifruju neke – tekstove antičke grčke pesnikinje Sapfe i dramaturga Menandara i Sofokla.

Naučnici, pak, napominju da za prevođenje fragmenata nije važno da li osoba zna ili ne zna grčki, jer kompjuterski programi za prevođenje mogu to da učine umesto nje.

“Cilj nam je da prevedemo što više delova teksta i tako dobijemo uvid u to kako se živelo u to vreme u Egiptu”, rekao je vođa projekta dr Dirk Obink.

Obink je dodao da spisi sadrže književne tekstove, pisma, pa, čak, i priču o Isusu Hristu koji isteruje demone iz judi.

“Jedan par očiju ne može sve da vidi. Naučnici, profesori, studenti i entuzijasti – svi mogu da daju svoj doprinos”, zaključio je on.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije