EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pogledajte kako podvodni vulkan rađa novo kanarsko ostrvo

Geografi će morati da docrtavaju svoje karte! Krivac je podvodni vulkan koji se nalazi samo 70 metara daleko od kanarskog ostrva Ijero, koji je proradio u oktobru i još izbacuje magmu. Ali sada je otišao korak dalje: napravio je potpuno novo ostrvo!

Naslage stvrdnute magme su dosegle površinu. Kako li će se zvati novo ostrvce?

Magma koju vulkan izbacuje već mesec dana postepeno je rasla i približavala se površini mora, dok iz njega nije izronilo potpuno novo vulkansko ostrvo.

Meštani već smišljaju njegovo ime, iako je zbog blizine ostrvu Ijeru vrlo verovatno da će se, ako vulkan ostane aktivan još neko vreme, spojiti s njim.

Obrisi na površini vode su posledica podvodne erupcije

Ostvro Ijero, koje ima preko 500 vulkanskih kupa i koje je u poslednja četiri meseca osetio više od 10.000 potresa, u subotu je bilo pogođen zemljotresom magnitude 4,3 stepena po Rihterovoj skali.

To je obnovilo strahove od velike erupcije, koje su opravdale i povećane količine magme koje su napravile novu zemljanu površinu.

 

Vlada Kraljevine Španije je zabranila ribarenje u celom pogođenom području

Zanimljive činjenice o podvodnim vulkanima

 

• Tri četrvrtine sve lave koja eruptira u toku godine potiče od podvodnih vulkana!
• Voda hladi lavu i formira koru.
• Postoji preko 5.000 podvodnih vulkana za koje znamo, ali neke je teško pronaći, čak i sa današnjom tehnologijom. To je zato što je na ekstremnim dubinama pritisak previsok i voda ne može da ključa, pa je geolozima teško da ih “čuju”.
• Kanarska ostrva su u potpunosti vulkanskog porekla, ali po tome nisu jedinstvena na svetu: Havaji su takođe vulkani koji su postepeno izronili iz mora.
• Havaji će kroz nekoliko stotina hiljada godina dobiti novo ostrvo, koje već ima ime: Loihi. Trenutno se nalazi na oko 900 metara ispod površine okeana

Pogledajte snimak nastanka ostrva:

Sorry, site not recognized

Izvor: Blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije