EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Osam velikih svetskih reka uskoro presušuje

Časopis Nacionalna geografija u svom novom broju objavio je alarmantne podatke da će uskoro presušiti čak osam velikih svetskih reka zbog preteranog iskorišćavanja.

Syr Darya rivers

Reč je o rekama Sir Darja, Amu Darja, Žuta reka, Ind, Testa, Rio Grande, Marej i Kolorado.

Amu Darya rivers

Reka Kolorado vodom snabdeva oko 30 miliona ljudi, a zbog preteranog iskorišćavanja tek jedna desetina nekadašnjih količina vode danas stiže u Meksiko.

Ind snabdeva 170 miliona ljudi u Pakistanu, ali toliko je iskorišćena da se više ne uliva u okean kod Karačija. U tom gradu zato izbijaju česti sukobi zbog nestašice vode za piće.

Indus River Pakistan

Rio Grande, jedna je od najvećih reka u Severnoj Americi, glavninom toka reguliše granicu između SAD i Meksika. Zbog preteranog iskorišćavanja i suše početkom ovog milenijuma sada jedva stiže do Meksičkog zaliva.

Rio Grande river

Testa koja dužinom od 315 kilometara protiče kroz indijsku državu Sikim, sada je gotovo presušila. Ribari od nje više ne mogu živeti, a vode više nema dovoljno ni za ratare.

Testa river

Reke Amu Darja i Sir Darja ulivale su se nekada u Aralsko jezero, međutim, 60-ih godina prošlog veka preusmerene su, a danas su gotovo pa presušile.

Najduža i najvažnija reka u Australiji je reka Marej. Čak 40 odsto stanovništva koristi ovu reku kao izvor pitke vode. Snižavanje nivoa reke izazvalo je povećanje saliniteta, što preti usevima.

Yellow river

Žuta reka u Kini duga je gotovo 5.500 kilometara, a radi navodnjavanja useva povremeno presušuje još od 1972. godine. U 1997. godini nije tekla čak 230 dana.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije