EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pijace koje su postale turističke poslastice

Šetao čuveni antički filozof Sokrat svakoga dana pijacom i razgledao tezge sa raznoraznom robom na njima. Jednom ga upita jedan prodavac: „A zašto vi svakoga dana šetate pijacom, a nikada ništa ne kupujete?“ Sokrat mu odgovori: „Zato što hoću da gledam sve te stvari bez kojih komotno mogu da živim!“

Neobična riblja pijaca, Alexandria

Od tada do danas pijace su postale mesta bez kojih je nemoguće zamisliti svakodnevni život, ali i više od toga. Neke su postale turistički dragulji, mesta na kojima može da se pazari sve i svašta.  Pijace su žila kucavica svakog grada, ali i mesto gde mnogi nalaze lek za depresiju i nezadovoljstvo… Predstavljamo neke od najčuvenijih svetskih pijaca.

Kapali čaršija (Turska) - preživela 20 zemljotresa

Veliki bazar ili Kapali čaršija jedna je od najstarijih i najlepših pijaca na svetu. Kapali čaršiju izgradio je sultan Mehmed Drugi još 1461. godine. Prema pisanju Evlije Čelebije, u to doba je imala 4.399 dućana, džamiju i 10 manjih džamija, medžlisa, restorane, desetak trezora i menjačnica u 60-ak ulica i sokaka. Preživela je 20 zemljotresa i nekoliko požara. Danas ima više od 4.000 prodavnica koje nude najrazličitije predmete od zlata, kože, ali i začine, opremu za trbušne plesačice, džezve, nargile… Zlatno pravilo kupovine je cenkanje do iznemoglosti.

Han el Halili (Kairo)

Najpoznatija pijaca i jedna od najstarijih na svetu Khan el-Khalili u Kairu potiče još iz 14. veka. Podeljena je po uličicama. Nakit je najbolje kupovati u zapadnom delu pijace, u „zlatnoj ulici“. Za uspomenu na Egipat, ovde mogu da se kupe egipatski suveniri, predmeti od papirusa, kože, zlata, svećnjaci, šoljice s motivima iz egipatske istorije, peškiri, prekrivači… Bazar Han el Halili je najveće tržište tašnica od zmijske kože, kaiševa i novčanika od krokodila, torbi od kamilje kože. Cenkanje se podrazumeva, ako se ne pogađate, prodavac će to shvatiti kao ličnu uvredu.

Čandni Čauk (Indija) - Srebrni trg pod mesečinom

Ovaj bazar mami turiste koji stignu u indijsku prestonicu Delhi. U bukvalnom prevodu Čandni Čauk znači „Srebrni trg pod mesečinom“ i predstavlja spomenik iščezlog sveta. Sagradili su ga Moguli koji su Indijom vladali od 16. do 18. veka. Nalazi se u glavnoj ulici koja vodi od istorijske Crvene tvrđave do džamije Fatehpuri. Oko Srebrnog trga nalazi se lavirint zakrčenih uličica, bazara zlata, srebra i začina, tradicionalnih prodavnica i restorana. Baš na ovom mestu mogu se osetiti svi dramatični kontrasti Delhija.

Džema el Fna (Maroko) - Najživopisnija na planeti

Pijaca na trgu Džema el Fna u Marakešu, nekadašnjoj prestonici Maroka, jedna je od najživopisnijih na planeti. Marakeš svetski putnici smatraju Mekom za šoping. Dovoljno je da turista izrazi želju, prodavac će doviknuti nekog od mlaišana koji je odjuriti i za pet minuta doneti nakit, keramičku posudu, ćilim. Zvuci ove pijace u kombinaciji s molitvom s minareta korišćeni su za razne muzičke kompozicije. Uveče na ovom mestu Marokanci u svečenim odorama uživaju na improvizovanom soframa i gustiraju kus-kus s komadima kukuruzne pite.

Portobelo (London) - Sve na jednom mestu

Pijaca u Londonu Portobelo ucrtana je na turističke mape. Jedna je od najpoznatijih uličnih pijaca sveta. Smeštena je u srce Noting hila, sada elitnog dela grada koji su svojevremeno naseljavali došljaci iz Južne Amerike i sa Kariba. Osim svežeg voća i povrća, koje kupuju žitelji svih krajeva Londona, goste privlači i hrana koje se priprema na licu mesta u ogromnim tiganjima. Ovde se mogu kupitiumetničke slike, drevne mape, stare knjige, posuđe, nakit, polovna odeća… Portobelo je jedan od najveselijih delova britanske prestonice.

Vernisaž (Rusja) - Babuške sa likovima poznatih ličnosti

Najpoznatija pijaca suvenira na svetu Vernisaž nalazi se u istočnom delu Moskve. U drvenim dućanima turisti mogu da kupe Faberžeova jaja, babuške, staro oružje, novac, posuđe, balalajke, ikone, šahovske table, ukrasni tanjiri, šubare sa petokrakama. Preduzimljivi umetnici ne gube vreme pa babuške, koje su najtraženiji suvenir, imaju lik Putina, Medvedeva, Lenjina, Staljina, ali i američkog predsednika Baraka Obame… Na nekim tezgama se mogu naći i kozački ogrtači od kozje kože i stari samovari.

Rinžis,Pariz (Francuska)

Pariska pijaca Rinžis postoji već devet vekova i veća je od Kneževine Monako! Ima čak i svoju železničku stanicu. Predstavlja državu za sebe. Sve do 1969. nalazila se u srcu Pariza. Taj deo grada Lezaleu pisac Emil Zola je nazvao „stomakom Pariza“. Pijaca se toliko proširila pa je premeštena u šest kilometara udaljeno selo Rinžis. Jedan od prodavaca seća se da su Amerikanci prvo dolazili na pijacu, pa tek onda išli da vide Ajfelovu kulu. Rinžis hrani čak 11 miliona ljudi, a istovremeno snabdeva prodavnice i restorane širom planete.

Kampo de Fjori (Italija) - Boje, mirisi i ukusi Italije

Čuvena rimska pijaca Kampo de Fjori ili Cvetni trg, glavna otvorena pijaca u italijanskoj prestonici i jedina u istorijskom centru, poznata je po mnogo čemu. Na tezgama ove pijace sve pršti od boja i mirisa cveća, paradajza, neobičnih salata. Poznata je i po tome što se baš na tom mestu nalazilo gubilište na kojem je spaljen i Đordano Bruno. Nisu mogli da mu oproste tvrdnju da zemlja nije centar univerzuma.

Damneon saduak (Tajland) -Putujuća pijaca

Ploveća pijaca Damnoen Saduak, u blizini Bangkoka, jedna je od najvećih turističkih atrakcija na Tajlandu. Prodaja voća, povrća i suvenira obavlja se na čamcima i štandovima na obalama kanala. Turisti u čamcima kupuju egzotično voće, a kažu da im je najdraži zmajev plod. Svi prodavci zbog jakog sunca nose šešire od bambusa i palminog lišća. Pijaca se otvara sabajle, a oni koji umeju da se cenkaju mogu da kupe i pravu tajlandsku svilu za bagatelu.

Zlatni suk (Duabai) - U izlozima 25 tona zlata

Zlatna pijaca u Dubaiju, kojeg turistički agenti poslednjih godina predstavljaju kao raj na zemlji i čudo arhitekture, jedno je od mesta koje turisti ne zaobilaze. Kažu da na aerodrom u Dubaiju na svaki minut sleti po jedan avion. Ljubitelji statistike kažu da 99 odsto tih putnika svrati do Zlatnog suka na kojem se može naći najjeftinije zlato na svetu. Najveći bazar zlata na svetu ima 275 prodavnica u čijim izlozima se nalazi više od 25 tona zlata.

Izvor:Vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije