EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Otvoren podvodni tunel ispod londonskih ulica

Više od jednog veka ogromna prostorija stajala je zapuštena i zaboravljena ispod londonskih ulica. Sada je ulaz u tunel ispod Temze konačno obnovljen.

GEH_illumOvaj tunel je, nakon otvaranja 1843, u samo mesec dana privukao više od milion posetilaca, a smatra se i začetnikom modernog sistema podzemnih železnica. Takođe, reč je o prvom podvodnom tunelu na svetu. Izgradili su ga Isambard Kingdom Brunel i njegov otac Mark, a smatra se jednom od najznačajnijih lokacija u istoriji inženjeringa.

Na svom vrhuncu, ovaj tunel je bio ispunjen trgovačkim štandovima, gutačima vatre, zloglasnim gozbama za prikupljanje sredstava, a kasnije i prostitutkama.

Tunel je 1869. promenio svoju namenu i postao deo podzemne železnice.

Brunelov muzej obnovio je ulaz i stepenište u tunel, 145 godina nakon njegovog puštanja u javnost, a nadaju se da će postati vodeća londonska turistička atrakcija.

“Ovo je mesto rođenja podzemne transportne mreže, a samim tim i rođenja modernih gradova”, rekao je Robert Huls, direktor muzeja.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije