EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Obiđite Sikstinu bez ustajanja

Da li ste oduvek želeli da pogledate Mikelanđelovo remek-delo, ali niste mogli da priuštite put u Rim? Virtuelna galerija Vatikanskih muzeja nudi vam nesvakidašnji ugođaj.

 

Stvaranje Adama (foto: Erzalibillas/Wikimedia Commons)

Pogledajte onda ovaj zadivljujući virtuelni vodič kroz Sikstinsku kapelu.

Kapela, koja se nalazi u sklopu Vatikanskih muzeja u Rimu, čuvena je po dekoraciji čiji su autori brojni renesansni umetnici – Mikelanđelo, Botičeli, Peruđino, Rafaelo i drugi.

Kapela je dobila ime po papi Sikstu IV koji je 1477-1480. restaurisao staru Capellu Magnu.

Za oslikavanje unutrašnjosti angažovao je Sandra Botičelija, Pjetra Peruđina i DomenikaGirlandaja koji su na južnom, severnom i istočnom zidu izradili scene iz životâ Mojsija i Hrista, dodajući papske portrtete iznad i draperiju ispod u stilu trompe l’oeil.

Te slike su dovršene 1482, prva služba održana je 14. avgusta 1483. kada je kapela posvećenaBogorodici.

Za vreme pontifikata Julija II, Mikelanđelo je između 1508. i 1512. oslikao 1.100 kvadratnih metara tavanice. Izradio je devet slika iz ciklusa Božijeg stvaranja sveta, Božijeg odnosa sa čovečanstvom i Prvog greha.

Na pandantifima koji podržavaju svod nalazi se 12 bilblijskih i klasičnih likova koji su prorekli da će Bog poslati Isusa Hrista da spasi čovečanstvo.

Potom je, od 1535. do 1541. dekorisao i zid iznad oltara sa tematikom Strašnog suda.

1515. papa Lav X je angažovao Rafaela da dizajnira 10 tapiserija koje će visiti na nižim delovima zida. Rafael je u to vreme imao 25 godina i bio je ugledni umetnik u Firenci sa bogatim patronima, ali je bio ambiciozan i hteo je da uđe u krug papskih miljenika te je ovu narudžbinu video kao priliku da se „takmiči“ sa Mikleanđelom. Za temu je izabrao priču iz Dela apostolskih.

Kapela je imala najrazličitije namene, a danas se tu održava izbor za novog papu.

Otvorena je za posetioce tokom najvećeg dela godine.

Pogledajte zadivljujući virtuelni vodič kroz Sikstinsku kapelu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije