EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najveća pećina na svetu

Duboko u vijetnamskoj džungli skrivena je najveća pećina na svetu, Hang Son Doong. Ona je samo deo mreže od 150 pećina a prizori unutar nje ostavljaju bez daha.

Ova džinovska pećina otkrivena pre tri godine, duga je više od pet kilometara, visoka oko 250, a široka 150 metara!

Prema rečima stručnjaka, dovoljno je velika da u nju stane ceo blok solitera. Unutrašnjost pećine je od krečnjaka sa stalagmitima od čak 70 metara, a kroz pećinu protiče i velika podzemna reka.

Prelepe fotografije pećine, koje su nastale tokom dve ekpedicije, pokazuju prethodno neotkrivene dubine pećinskog prolaza, sada i zvanično najvećeg na svetu.

Osim ove pećine,među najvećim i najdubljim svetskim pećinama su i Saravak na Borneu, Pećina kristala u Meksiku, Voronja u Abhaziji, Mamutska pećina u Americi, Optimističeskaja pećina u Ukrajini, Toka da boa vista u Brazilu, Ajsriesenvelt u Austriji (najveća ledena pećina), Vrtoglavica u Sloveniji, Oks Bel Ha u Meksiku i Pećina vetra u Novom Meksiku.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije