EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najskuplji avion na svetu

Ni Donaldu Trampu nije lako – morao je da kupi polovan Boeing 757 suvlasnika Microsofta Pola Alena za celih 100 miliona, a da bi tu “krntiju” koliko-toliko ulepšao, sve metalne površine naknadno je pozlatio. Čak ni tada nije uspeo da postigne cenu koju ima najskuplji avion današnjice – Boeing 747-8.

 

Boeing 737 Business Jet (Foto: Wikimedia Commons)

Da sav novac ne bi uložio u enterijer, Tramp je odlučio da u svoj Business Jet ugradi novi MAX motor – poslednje tehnološko dostignuće fabrike koja je nedavno otkrila 747-8 – najveći i najduži komercijalni avion na svetu.

Boeing Business Jets je grupa koja renovira komercijalne letelice, a zatim ih prodaje “bezobrazno” bogatim kupcima. Poslednje dostignuće 747-8 Intercontinental je jedan od najskupljih poslovnih aviona na svetu.

„Prazan“ košta oko 300 miliona dolara (220 miliona evra), ali ako želite enterijer koji priliči svetskoj zvezdi, cena iznosi neverovatnih pola milijarde (370 miliona evra). Za neke od “običnih” Boeing Business aviona platićete i do 115 miliona dolara.

Unutrašnjost aviona prostire se na 525 kvadratna metra, a dugačak je čitavih 76 metara.

Ko kupuje takve avione? 

Boeing ne odaje svoje kupce, ali gotovo polovinu od 206 aviona “biznis” i “VIP” klase poručili su od 1996. privatnici, dok je čak trećina otišla na Bliski Istok.

Trampov “novi” 757 je zapravo 20 godina star 737, ali za razliku od 747-8 prelazi svega 8.000 kilometara sa jednim rezervoarom, dok nova „mašina“ ide i do 17.000 kilometara.

Za one multimilijardere koji “moraju” da imaju svako poslednje tehnološko čudo, u izradi je novi avion Arion. Još nije poznato kada će krenuti u prodaju, ali je kompanija već zaradila oko tri milijarde evra samo od rezervacija.

Sorry, site not recognized

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije