EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Muzej igračaka – povratak u detinjstvo

Ćebence, višenamensko sredstvo igre, ali i utehe za generacije dece, pridružilo se zajedno sa kućom za lutke i automobilčićima, eksponatima „Kuće slavnih igračaka“ u Ročesteru, u državi Njujork.

Muzej igračaka (Foto: Dave Pape / Wikimedia Commons)

Nacionalni muzej igračaka „Strong“ sadrži već 46 „klasika“ poput bicikla, zmaja, mede i barbike.

U muzeju navode da je ćebence, kao i pre njega kartonska kutija i štap, dobilo ovo počasno mesto jer može da posluži kao „sirov materijal za igru“ koji se transformiše na hiljadu načina u zavisnosti od dečije mašte.

Pokušavajući da stvori igračku koja će postati popularna među dečacima kao što je među devojčicama bila barbika, inače kreacija njegove supruge Rut, Amerikanac Eliot Hendler je 1968. došao na ideju da proizvede seriju minijaturnih kopija automobila koji su odmah postali hit.

Prve kuće za lutke spominju se još u 16. veku, a do njihove masovne proizvodnje došlo je tri veka kasnije kada je jedan nemački proizvođač igračaka izbacio na tržište kućicu koju je dete samo opremalo minijaturnim nameštajem od drveta.

Glavni kriterijum koji igračka treba da ispuni da bi ušla u „Kuću slavnih“ je dugovečnost, tj. da je već generacijama popularna među decom.

Ona, takođe, treba da je prepoznatljiva, da podstiče kreativnost i da omogućava istraživanje kroz igru.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije