EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kuda leti ovaj avion iznad mene?

Odgovor zna „Volfram Alfa“ (Wolfram Alpha) – specijalna mašina.

Ona čak može da kaže odakle avion leti, na kojoj je visini, pod kojim se uglom vidi u odnosu na horizont gledano sa mesta na kome se nalazi korisnik i koliko je daleko, kao i mnoge druge korisne informacije.

Sudeći prema objavljenom saopštenju, sve te informacije „Volfram“ nudi zahvaljujući podacima koje dobija od tamošnje savezne vazduhoplovne administracije – FAA (Federal Aviation Administration).

Odgovori na upit „flights Overhead“ (letovi iznad mene) dobiće se za sada samo za one letove čija je jedna od krajnjih tačaka (mesto poletanja ili mesto sletanja) u SAD.

Pošto ti podaci stižu sa kašnjenjem od pet minuta, „Volfram“ trenutno stanje dobija tako što (ekstrapolacijom) izračunava položaj aviona na bazi poslednjih poznatih podataka o njegovom pravca leta, brzini i visini.

Korisnici mobilnih uređaja u koje je ugrađen sistem za geopozicioniranje (GPS) dobiće rezultate zasnovane na preciznim podacima (geografskoj širini i dužini) o svojoj lokaciji, dok će približan položaj ostalih „Volfram“ utvrditi na osnovu podataka iz veb čitača (takozvano „geoIP“ lociranje kojim se položaj određuje na osnovu Internet protokol – IP adrese).

Izvor: Mondo (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije