EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Koliko je dugačka naša DNK?

Ako bi se niz DNK razvio u nit „debljine“ samo jedne ćelije, sav DNK u telu jednog čoveka stvorio bi nit dva puta dužu od prečnika Sunčevog sistema.

Guliver/Getty images

DNK se nalazi u ćelijskom jezgru, „spakovana“ u 46 hromozima, ima spiralni oblik, ali uz pomoć enzima taj spiralni oblik prerasta u „supernamotaje“ te tako zauzima manje mesta u ćeliji.

Probajte da držite neki konac na jednom kraju, a da drugi kraj uvrćete. Kako nastavljate da uvrćete konac, on stvara namotaje na namotajima, a kasnije i nove namotaje na tim „podnamotajima“. To omogućava da u svakoj ćeliji po tri milijarde osnovnih baznih parova stane u prostor od samo šest mikrona, piše „Zabavnik„.

Ako bi se niz DNK razvio u nit „debljine“ samo jedne ćelije, ta nit bi bila dugačka oko dva metra, a sav DNK u telu jednog čoveka stvorio bi nit dva puta dužu od prečnika Sunčevog sistema.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije