EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kolibri pamti svaki cvet na svojoj teritoriji

Iako su sićušni i teže najviše 20 grama, kolibriji imaju ogromnu memoriju, tvrde naučnici. Deo mozga odgovoran za učenje i pamćenje ove vrste je i do pet puta veći nego hipokampus ptica pevačica, morskih ptica i detlića.

Možda je to razlog što pamte svaki cvet na svojoj teritoriji, kao i koliko je vremena potrebno da se on ponovo napuni nektarom. Osim toga, iz godine u godinu pamte mesta na kojima se nalaze hranilice i tačno znaju koji su ljudi nadležni za njihovo punjenje.
Ženke kolibrija posmatraju starije pripadnike svoje vrste kako prave gnezda da bi naučile trikove ili ukrale materijal.

Zahvaljujući izvanrednoj memoriji, ove ptice mogu u detalje da isplaniraju vreme. Reč je o takozvanom epizodnom pamćenju, za koje se ranije verovalo da je svojstveno samo ljudima.

Kolibriji svakodnevno oblete više stotina cvetova, ali da bi se efikasno hranili moraju da zapamte na kojim cvetovima su već bili, kao i gde se nalaze oni sa najviše nektara.

Naučnici veruju da se mozak kolibrija toliko razvio zato što prelaze velike razdaljine i ne mogu da gube vreme i energiju tragajući za hranom.

Izvor:blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije