EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Koje su građevine svetski rekorderi?

Saudijska Arabija objavila je da planira da sagradi najvišu zgradu na svetu, koja će biti visoka 1.000 metara i tako potući rekord zgrade iz Dubaija, Burdž Kalifu, koja je visoka 828 m. Tim povodom predstavljamo vam neke od građevina koje drže svetske rekorde.

Ilustracija: Astronaut/Wikimedia Commons

Najviša ljudska rukotvorina

Foto: Leandro's World Tour / Flickr.co

Dubai je u januaru prošle godine zvanično predstavio najvišu kulu na svetu, Burdž (Kulu) Dubai (828 m) koju je sagradio čovek. Uspeh je pao u senku kada se otkrilo da je najveća kompanija u Dubaiju, koja je gradila kulu,u dugovima – i građevina je preimenovana u Burdž Kalifa.

Najviši bazen na svetu

Foto: www.ritzcarlton.com

Najviši bazen na svetu nalazi se na visini od 490 metara, u Hotelu Ric-Karlton u Hong Kongu. Otvoren je u martu ove godine, a upotpunjen je LED ekranima koji prekrivaju plafon i jedan zid kako bi posetioci mogli da uživaju u pogledu na korale dok plivaju ali i na pravu luku Viktorija.

Najviša kula-časovnik na svetu

Foto: Ez-17-93/Wikimedia Commons

Abradž al-Bait kule u Meki su više kompleks visokih zgrada među kojima se nalazi hotel, rezidencijaalni apartmani i tržni centar. Ovo arhitektonsko čudo još nije potpuno završeno, ali kada bude – biće to najviše kule sa časovnikom u Saudijskoj Arabiji.

Sat sa četiri strane je sličnog dizajna kao Vestminsterski časovnik u Londonu i navodno je vidljiv sa razdaljine od preko 25 km. Konstrukcija projekta je trebalo da bude završena 2009. ali je, zbog nekoliko nezgoda (uključujući i dva požara), to pomereno za 2011.

Časovnik radi od avgusta 2010.

Najveći svetski točak

Singapore Flyer

Napravljen između 2005. i 2009, Singapurski Letač (Singapore Flyer) nadmašio je sve ostale na svetu. Sa visinom od 164 m, on je za 5 metara viši od Zvezde nančanga u Kini i 3 metara viši od Londonskog Oka.

Vožnja u jednoj od 28 klimatizovanih kabina/kapsula, u koje staje do 28 ljudi, koštaće vas 25 dolara. Bez obzira na njegovu popularnost, turisti bi trebalo da budu na oprezu: Točak se od svog otvaranja već 4 puta pokvario; jednom je 173 putnika bilo 6 sati zatvoreno u kabinama.

Najviše zgrade bliznakinje

Foto: Esme_Vos / flickr.com

Čuvene bliznakinje Petronas kule nalaze se u Kuala Lumpuru; dizajnirao ih je Argentinac, a sagradili su ih japanski i korejski građevinci.

Zgrade odišu maležanskom kulturom i njenom nacionalnom religijom. Njihova gradnja završena je 1998. godine. Imaju samo 88 spratova što je malo kada se uzme u obzir visina od 452 m.

Petronas kule imaju vrhove dugačke čak 74 metara a na sredini su spojene „nebeskim“ mostom.

Najviša zelena zgrada

Foto: Peellden / Wikimedia Commons

Budući da ju je Burdž Kalifa nadmašila na svim nivoima, Tajpej 101 je, kao druga najviša zgrada na svetu, morala da ima nešto po čemu će se izdvajati.

“Green on” kampanja je dobar izbor, a predstavlja napor da se sačuva energija i promoviše reciklaža u zgradi. Ovi napori su zvanično nagrađeni 28. jula 2011, kada je oblakoder visine 509 m dobio LEED Platinum sertifikaciju koja potvrđuje da je Tajpej 101 najviša zelena zgrada na svetu, sa vodenim sistemom za reciklažu na krovu i potrošnjom energije nižom za 30% od prosečne zgrade ove veličine.

Najviša grobnica

Foto: Nina / Wikimedia Commons

Iako je 1300. godine Londonska katedrala zamenila Keopsovu piramidu u Gizi na mestu najviše građevine rukom stvorene na svetu, Kufurova grobnica je sa 147 m visine ipak držala prvo mesto čitavih 3.800 godina.

A ako to nije dovoljno da se ona nađe na listi, Velika piramida u Gizi je jedino od Sedam svetskih čuda antike koje još uvek postoji.

Ni to nije dovoljno? Faraonovi ostaci se još uvek nalaze u piramidi. Šta vam još treba?

Najviši minaret

Foto: Jorge Lascar/Wikimedia Commons

Izgrađena na rtu u Kazablanki, džamija Hasana II može da primi 25.000 vernika unutra i još 80.000 napolju. Polovina džamije leži na zemljištu preko Atlantskog okeana, a deo poda džamije je napravljen od stakla, tako da vernici mogu da kleknu i mole se direktno iznad vode.

Sa visinom od 210 m minaret uz džamiju je važan arhitektonski entitet za sebe – ne samo da je najviši minaret na svetu nego i najviša struktura u Maroku, čime u potpunosti ispunjava svoju funkciju – da pet puta dnevno pozove vernike na molitvu.

Noću iz njega izbija laserski zrak koji pokazuje ka Meki „ka putu do Boga“, kako bi vernici iz Kazablanke (a i okolnih oblasti) tačno znali gde je najsvetiji grad islama.

Najviši vidikovac

Foto: Alan Levine / Wikimedia Commons

Nalazi se na 100. spratu Svetskog finansijskog centra u Šangaju i najviša je zgrada u Kini, a 3. u svetu.

Otvoren je za javnost u avgustu 2008. i proteže se na 3 sprata (najviša tačka je na 474 m) a stakleni zidovi pod uglom daju vam utisak da se naginjete nad ulice.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije