EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Gradovi koji su se “digli iz pepela”

Odbacite sve predrasude i pođite na putovanje gradovima sveta koji su nakon teških istorijskih okolnosti uspeli da se dignu iz pepela. Izbor je napravio sajt Lonely Planet, a na listi se našla i srpska prestonica.

Foto: rs - foto/Flickr

1. Berlin, Nemačka

Zgrade u “Staljinovom stilu” i građevine koje su nikle posle Drugog svetskog rata podrugljivo su nazivane “svadbenim tortama”. Nije nikakvo čudo da je komunizam propao, ali su se glasnici sovjetske ere zadržali.

Njihovo očuvanje nije bilo lako: posle pada Zida mnogi su želeli smrt komunističkoj arhitekturi.

Danas su međutim, turistička atrakcija pa ih možete obići posle razgledanja ostataka Berlinskog zida, slušanja muzike u strarom Träenenpalast, gledanja filma u komunističkom bioskopu Kino International ili posete Muzeju DDR.

Foto: Lorena Flores Agüero/Flickr

2. Ajačučo (Ayacucho), Peru 

Ovaj grad je danas pravi kolonijalni dragulj Anda, ali je pre dvadeset godina bio srce terorističkog pokreta. Pravi asfaltirani putevi došli su u ovaj kraj tek 1999. Od tada divne fasade ukrašavaju ulice i daju taj idilični utisak prostora netaknutog vremenom.

Otvoreno je mnogo lepih, a jeftinih hotela i restorana, od kojih je možda i najbolji Santa Rosa.

Foto: anjči/Flickr

3. Bejrut (Beirut), Liban 

Ovaj grad bio je poprište dva rata u poslednjih 30 godina. Ipak, centar je sada prelepo mesto za opuštanje.

Nekada razrušeni Nacionalni muzej, sada je svetski poznat kulturni centar. Najlepši smeštaj svakako možete pronaći u Etoile Suites sa neobičnom terasom na krovu zgrade.

Foto: thecomeupshow/Flickr

4. Asmara, Eritreja 

Svi koji su posetili Asmaru, moraju priznati da je to jedan od najlepših gradova Afrike. Većina živopisnih građevina podignuta je tokom bezuspešne Musolinijeve kampanje da stvori drugo Rimsko carstvo.

Međutim, u poslednjih 50 godina Eritreja je veću štetu preživela od susedne Etiopije, od koje je ratom osvojila nezavisnost i teritoriju. Napetost između ove dve države se zadržala, ali prestonica Eritreje više nije van domašaja.

Foto: Nigel's Europe/Flickr

5. Glazgov (Glasgow), Škotska

Grad je nekada bio smatran “leglom kriminala i dekadencije”. Međutim, državna kampanja iz 1983. koja je imala za cilj vraćanje njegovog poljuljanog ugleda je očigledno uspela.

Glazgov je izgradio novi imidž kao značajna evropska destinacija, a njegovo industrijsko nasleđe uspelo je da se uklopi sa novim izgledom grada.

Nekada siva obala reke Klajd (Clyde), dobila je muzeje, a neverovatno osmišljen izgled centra grada vas tera da pomislite kako ova zemlja nikada nije bila u krizi.

Foto: Elemaki/Wikimedia Commons

6. Leon, Nikaragva (Nicaragua) 

Uzdrman zemljotresima i Revolucijom, pravo je čudo što je Leon uspeo da se digne iz pepela. Mnogo znakova burne prošlosti i dalje postoji – rupe od metaka u fasadama, ali i značajni ostaci ratnih razaranja u muzejima.

Svakako morate posetiti i Muzej tradicija i legendi (Museo de Tradiciones y Leyendas) kako biste videli kako se gradila ova egzotična zemlja.

Foto: malex.org/Flickr

7. Roterdam, Holandija 

Roterdam je danas poznat kao prestonica elektronske muzike i hip hopa, ali o njegovoj nešto daljoj istoriji i dalje postoje svedočanstva gotovo na svakom koraku.

Centar grada koji je pretrpeo žestok napad Nemaca u Drugom svetskom ratu danas je divno osvetljeno mesto gde svetski dizajneri izlažu svoja umetnička dela.

Posetite i restoran na vrhu Euromasta, najviše zgrade u Roterdamu.

Volgograd, Foto: Mark F. Levisay/Flickr

8. Volgograd, Rusija

Iako se nalazi u krajnje nepristupačnom delu Rusije, Volgograd je i te kako vredan posete. Pod nazivom Staljingrad, sravnjen je sa zemljom, ali je uspeo ponovo da se izgradi.

Bojno polje iz Drugog svetskog rata sada je memorijalni park borcima koji su branili grad.

Foto: ddkkpp/Flickr

9. Jelounajf (Yellowknife), Kanada 

Jelounajf je postao poznat kada su otkrivena prva nalazišta zlata, a potonuo u zaborav ’90-tih godina prošlog veka s nestankom tog resursa. Sada je prava metropola Kanade i mesto na kom možete uživati u vrhunskoj savremenoj arhitekturi.

Nedaleko od grada nalaze se odmarališta gde možete da pecate, vozite kanu ili posmatrate čuvenu auroru borealis.

Foto: robbie-shade/Flickr

10. Beograd, Srbija 

Beograd je i posle svih nedaća svetski priznata prestonica dobre zabave.

Lonely Planet navodi da je Beograd od ’80-tih sa Novim talasom, pa sve do danas mesto koje vole svi zaljubljenici u muziku.

Strani sajt naročito preporučuje posetu Bemus festivalu, “drevnoj tvrđavi” i otkrivanje neoklasičnih i modernističkih remek dela.

Izvor: B92

 

 

 

Komentari / 1

  • Natasa

    Ovaj Beograd na kraju je stvarno visak… Dobro tvrdjava i Knez Mihajlova, ali korak dalje je sasvim druga prica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije