EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Bil Gejts oduševljen srpskim naučnikom

Američki naučnik i profesor na Univerzitetu Vašington, Zoran Popović, rodom iz Srbije, dobio je pohvale od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

74269114529b66788fdb5348921752_640x477Ovaj milijarder koji na društvenim mrežama retko hvali druge, juče je na Tviteru napisao kako je Zoran uspeo da natera studente da zavole matematiku tako što je pretvorio u igru.

Zoran je naime pre tri godine osmislio igricu Foldit u kojoj izaziva igrače da osmisle formule proteina i slično, a pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Ono što je iznenadilo i samog Popovića jeste činjenica da su igrači vremenom razvili kompleksne proteine koji mogu dovesti do otkrića novih lekova i organskih materijala.

Popovićeva ideja je da se buduće obrazovanje odvija kroz igru i već je preduzeo određene korake kako bi vremenom uspeo da realizuje svoju revolucionarnu ideju.

Za sada se njegova igrica primenjuje kao metoda učenja matematike u šestim razredima osnovnih škola u Sijetlu, a naredne godine njen zvanični dolazak očekuje se i u još nekim američkim školama, ali i u Brazilu.

Zoran je osamdesetih godina prošlog veka završio 9. beogradsku gimnaziju nakon čega je emigrirao u SAD gde je diplomirao, a potom magistrirao i doktorirao računarstvo.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije