EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Američki inženjeri grade najveći Teslin kalem na svetu

Tim američkih inženjera planira da sagradi najveći Teslin kalem na svetu koji će proizvoditi na stotine metara dugačke električne munje.

Gradnja najvećeg Teslinog kalema zamisao je inženjera Grega Leiha koji kaže da će mašina za proizvodnju veštačkih munja biti visoka 10 spratova, a njena izgradnja koštaće 348.000 dolara. Planirano je da Teslin kalem bude sagrađen u San Francisku , a potom da bude transportovan u Nevadu.

Pored toga što će to biti zanimljiv za posmatrače, Leih i njegov tim su razmišljali i o ključnoj stvari ovog naučnog projekta – otkriti kako munja može da da prenosi električnu energiju.

– Munja koristi desetinu snage električne energije da prenese struju kroz vazduh. Ona je i dan danas velika zagonetka za stručnjake – izjavio je Leih.

Prilikom izgradnje i pokretanja sistema tim stručnjaka će morati da obrati posebnu pažnju i na bezbednost zbog jačine i veličine munja koje će kalem proizvoditi.

– Nadamo se da će ovo biti naučni eksperiment koji će ljudi doći da pogledaju i koji će sigurno dainspirisati mnoge da obrate više pažnje na svoj univerzum – rekao je Leih.

Sorry, site not recognized

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije