EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Afričke hijene i antilope šetale Srbijom u praistoriji

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda nastavili su danas istraživanje lokaliteta Prebreza kod Blaca, na kome su pronađeni ostaci praistorijskih životinja stari od deset do 16 miliona godina.

Jarak u kome su nađeni ostaci afričkih životinja u Prebrezi

Šef Službe za zaštitu životne sredine iz Prokuplja Miroljub Krasić rekao je da je cilj istraživanja da se utvrdi starost lokaliteta i objasni prisustvo životinja čiji su ostaci ovde otkriveni.

„Ovde su pronađeni ostaci predaka afričkih životinja hijene, antilope i žirafe, koje danas ne žive na ovom području“, rekao je Krasić i dodao da stručnjaci Prirodnjačkog muzeja tragaju za ostacima i drugih manjih životinja koje bi bliže objasnile njihovo poreklo na ovim prostorima.

„Među ostacima skeleta 12 različitih praistoriskih životinja su i ostaci mastodonta, pretka mamuta, i fosila ptice sa 16 jaja, što ovo nalazište čini retkim i jedinstvenim u Evropi“, naglasio je Krasić.

Spomenik prirode pod zaštitom države prostire se u ataru tri sela -Čučale, Popova i Međuhana, na površini od blizu jednog hektara.

Otkriveno je 1958. godine, a prva arheološka istraživanja rađena su 2009, kada je i starateljstvo nad nalazištem pripalo Službi za zaštitu životne sredine iz Prokuplja.

Izvor: vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije