EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

9 najlepših grobalja na svetu

Iako malo ko može da zamisli da godišnji odmor provodi obilazeći groblja u stranim zemljama, neka mesta predviđena za sahranjivanje zaista privlače pažnju turista.

Detalj sa Hajgejt groblja u Londonu (Carlos Ramos Alar / Wikimedia Commons)

Predstavljamo vam najinteresantnije takve destinacije.

1. Monparnas (Montparnasse), Pariz

Paeonia*/flickr

Per Lašez (Père Lachaise) je najveće groblje u Parizu gde su sahranjene legende poput Oskara Vajlda i Džima Morisona. Međutim, Monparnase je poznat po neopisivo lepom pejzažu koji uliva neverovatan mir.

Osim toga, na Monparnasu su sahranjeni pesnik Šarl Bodler i umetnik nadrealizma Man Rej.

2. Holivud forever (Hollywood Forever), Los Anđeles

Džoni i Di Di Ramon sahranjeni su na ovom nedavno obnovljenom groblju i jednom od najstarijih u Los Anđelesu. Nalazi se u Bulevaru Santa Monika, u susedstvu Paramount studija i večno je utočište mnogih glumaca, reditelja i rpoducenata poput Rudolfa Valentina, Daglasa Ferbenksa i Sesila B. Demila.

3. Vejverli (Waverley), Sidnej

Proširite horizonte na Vejverliju, nekoj vrsti panorame između plaža Bronte i Kugi. Kada sunce sija, ono nudi možda i najlepši pogled na more u Australiji, dok je zimi najsličnije groblju iz „Orkanskih visova“.

4. Kripta kapucinera (Cripta dei Cappuccini), Rim

Wikimedia Commons

Ovo groblje najpoznatije je po kripti koja se nalazi uz kapelu crkve Santa Maria della Concezione(1626) i gde su izložene mošti 4.000 preminulih kaluđera kapucinera.

Osim toga, veliku umetničku vrednost ima arhitektura kapele i kripte koje su pravi vrtlog lukova i čudnovatih prolaza.

5. Piramide u Gizi (Kairo).

Ricardo Liberato / Wikimedia Commons

Iako nisu groblje u savremenom smislu te reči, drevne piramide u Gizi su trajna enigma i posthumno zaveštanje eipatskih faraona.
Više od 4.000 godina posle gradnje, ove neverovatne konstrukcije i dalje zadivljuju i čude.

6. Panteón Civil de Dolores, Sijudad de Mehiko

Thelmadatter / Wikimedia Commons

Smeštena na neverovatnih milion kvadratnih metara, ova ogromna nekropola je najveća u Meksiku.

Iako nije naročito slikovito kao druga groblja sa liste, Panteon bola vredi posetiti zbog Rotonde nestalih duša (Rotonda de las Personas Ilustres) gde su sahranjeni mnogi slavni Meksikanci poput Dijega Rivere i Dolores del Rio.

7. Cementerio de la Recoleta, Buenos Aires

HalloweenHJB / Wikimedia Commons

La Recoleta je mesto na kom počiva Eva Peron, ali to nije jedini razlog zbog kog je ovo groblje jedno od najpoznatijih u Argentini.

Neverovatan neoklasični ulaz, pešačka staza okružena drvećem i nekoliko prelepih mauzoleja čine ga pravim muzejem na otvorenom.

8. Hajget (Highgate), London

Panyd / Wikimedia Commons

Veličanstveno groblje uređeno u gotskom stilu mesto je na kom počivaju Karl Marks, Daglas Adams, Džordž Eliot, pa čak i roditelji Čarlsa Dikensa.

Ono je poslužilo kao scenografija za jedan od rimejkova filma „Drakula“, a čak je „optuženo“ da ima sopstvenog vampira 1970.

9. Mauzolej pesnika, Tabriz

Elmju / Wikimedia Commons

Iranski prelepi Mauzolej pesnika je dramatična modernistička zgrada koja je potpuno drugačija od svega na šta ste na vašim putovanjima nailazili.
Podignuta je u čast persijskih pesnika, sholastika i mistika na impresivnom mestu gde je pre više od milenijuma postojalo groblje.

Izvor: B92

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije