EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

“Volvo” napravio vazdušni jastuk – za pešake!

Automobili čuvenog švedskog proizvođača “Volvo” oduvek su nosili epitet najsigurnijih na svetu, ali sada su na putu da postanu još bezbedniji. Naime, ova kompanija predstavila je prve vazdušne jastuke za pešake.

Uređaj je napravljen za novi model automobila V40, koji je predstavljen ove nedelje na Sajmu automobila u Ženevi, a radi preko niza osetljivih senzora smeštenih u prednjem braniku.

– Kada automobil udari pešaka, vazdušni jastuk se aktivira iz donjeg dela šoferšajbne. To će zaštiti ljude na ulicama, pre svega njihove gornje ekstremitete – rekao je portparol “Volvoa”.

V40 takođe ima u sebi ugrađen i sistem za detekciju pešaka, kakav se normalno viđa samo na skupljim modelima. Ako pešak izađe na put ispred automobila, biće primećen od strane kamere i radara, pa će računar u automobilu prvo zvučno obvestiti vozača, a zatim i sam pokrenuti mehanizam kočnica ako on reaguje na upozorenje.

Zadatak radara je da primeti pešaka, kao i udaljenost od automobila, a kamere da odredi tip objekta koji se nalazi ispred. Onog trenutka kada automobil udari pešaka, aktivira se vazdušni jastuk koji će ublažiti pad pešaka na „šoferku“.

Porizvodnja ovog automobila počinje u maju, a već u septembru prvi primerci će se naći na ulicama.

Pogledajte video:

Sorry, site not recognized

Izvor:vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije