EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Veganska ishrana sve popularnija

Sve je više ljudi koji se odlučiju na vegansku ishranu, a nutricionisti veruju da bi ovo mogao da bude i najzdraviji način života.

SweetOnVeg / Flickr.com

“Dobro isplanirane, veganske dijete mogu da budu zdrave, nutricionalno prihvatljive i da imaju velike koristi kod lečenja raznih oboljenja”, rekla je Vanda Šet, nutricionista iz Kalifornije.

Veganska ishrana je bazirana na biljkama i isključuje sve životinjske proizvode, čak i mleko, sir i jaja koji su dozvoljeni vegeterijancima.

Brojna istraživanja su potvrdila korist veganske i vegeterijanske ishrane po pitanju zdravlja, poput nižeg nivoa holesterola i krvnog pritiska, zdravijeg indeksa mase, smanjenog rizika od srčanih oboljenja, raka i bolju prevenciju i kontrolu dijabetesa.

Dr Šet tvrdi da je veganska dijeta pogodna za sve uzraste, pa čak i decu u ravoju, trudnice i dojilje, kao i aktivne sportiste. Jedna od najvećih kritika ovakvog načina ishrane jeste nedostatak osnovnih nutricijenata kojima se organizam snabdeva iz životinjskih proizvoda.

Međutim, stručnjaci tvrde da je sve to moguće nadoknaditi voćem i povrćem. Soja na primer sadrži proteine koje je moguće uneti i kroz ostale vrste mahuna, semena i koštunjavog voća.

Nutricionisti napominju da je najvažnije unositi dovoljno vitamina B12 odgovornog za normalno funkcionisanje metabolizna, kao i kalcijuma za jake kosti, a najveći izvor jesu sojino i pirinčano mleko.

Omega-3 masne kiseline predstavljaju najveći izazov. One su od velike važnosti za zdravu kardiovaskularnu funkciju. Ima ih u soji i semenu bundeve, ali ne u neophodnom obliku.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije