EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Trikovi za perfektno skuvanu testeninu

Iako ubaciti testeninu u lonac sa vodom izgleda veoma jednostavno, ponekad se dogodi dogodi peh. Naporsto, svi znamo šta su prekuvane ili zalepljene špagete.

Urednik magazina Dejli mejl i autor knjige „Nacionalna kuhinja Italije“ Kolman Endruz, otkriva koje su to najčešće greške kod kuvanja testenine.

1. Suprotno uvreženom mišljenju, nije potreban veliki lonac za vodu. Samo treba paziti da lonac bude dovoljno velik da količina testenine može da se skuva u njemu – na 500 grama testenine dovoljno je do tri litre vode.

2. Vodu dobro posoliti pre nego što proključa.

3. Nemojte stavljati ulje u vodu jer ono neće sprečiti testeninu da se zalepi. Nekoliko puta promešajte testeninu dok se kuva i kada je sipate u sud.

4. Testenina je najbolja ako je kuvana al dente, dakle ne mekana i prekuvana. Al dente znači da ćete je osetiti „pod zubima“ dok je žvaćete. Ako testeninu kuvate predugo, ona može dobiti i gumeni ukus.

5. Pre nego što završite sa kuvanjem obavezno probajte komadić testenine kako biste se uverili da li je dovoljno kuvana. Vremenom i sa iskustvom ćete već bez probanja znati da odredite za neke vrste testenine da li su dovoljno kuvane. Domaće testenine obično nije potrebno kuvati više od tri do pet minuta.

6. Nakon kuvanja testeninu dobro ocedite, ali nikako je nemojte ispirati.

7. Tradicionalno u Italiji se testenina kuva u velikom loncu koji je prethodno zagrejan, a u tom istom loncu posle se može praviti i sos. Stvar je slobodnog izbora da li ćete testeninu još malo promešati sa sosom ili planiranim jelom umesto da je poslužite posebno. Većina sosova za testeninu, osim nekoliko izuzetaka, može se praviti paralelno jer im je za pripremu potrebno svega nekoliko minuta.

8. Umak treba da odgovara vrsti testenine. Jednostavni sosovi koji sadrže maslinovo ulje i sitne komadiće povrća ili sira prikladni su za testeninu poput špageta ili dugačkih rezanaca. Sosovi koji imaju komadiće kobasica ili, na primer, karfiol sjajno se slažu su za makaronama ili leptirićima. I tu postoje izuzeci, pa tako morski plodovi ipak najbolje idu uz špagete.

Izvor:vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije