EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sve o oznakama energetskih razreda

Mašina za pranje sudova energetskog razreda A troši 27 odsto manje električne energije nego uređaj klase C.

Stručnjaci Agencije za energetsku efikasnost dali su niz saveta u vezi sa nalepnicama za označavanje energetskih razreda na uređajima za domaćinstvo na svojoj internet prezentaciji. Čemu služe te nalepnice i koliku uštedu garantuju? Prenosimo neke od preporuka:

Čemu služe nalepnice za označavanje električnih uređaja u domaćinstvu?

Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Razlog za to je usklađivanje i harmonizacija nacionalnih mera, u okvirima EU, u pogledu utvrđivanja minimalnih standarda u oblasti energetske efikasnosti. Cilj nalepnica je da kupci budu, na jasan i jednostavan način, obavešteni o efikasnosti uređaja i da se pri kupovini opredele za energetski efikasnije uređaje. Nijedan uređaj za domaćinstvo ne može se prodavati na tržištu Evropske unije bez nalepnice energetskog razreda, istaknute na vidljivom mestu, i bez prikazane tehničke dokumentacije, koja prati uređaj.

Koji električni uređaji po zakonima Evropske unije moraju biti označeni?

Direktiva o obaveznom označavanju energetskog razreda odnosi se na:

►frižidere, zamrzivače i kombinovane frižidere i zamrzivače;

►mašine za pranje veša;

►električne mašine za sušenje;

►kombinovane mašine za pranje i sušenje veša;

►mašine za pranje sudova;

►električne šporete;

►klima-uređaje;

►sijalice.

Svi ovi uređaji moraju imati oznaku energetskog razreda kome, prema potrošnji energije, pripadaju. Proizvođači i uvoznici moraju da obezbede tehničku dokumentaciju koja dokazuje da je proizvod tačno kategorisan.

Da li su kod nas nalepnice obavezne?

Za sada domaća zakonska regulativa ne zahteva da električni uređaji nose oznaku energetskog razreda. U postupku usaglašavanja naše regulative sa regulativom Evropske unije doneće se i zakoni koji će regulisati ovu oblast. I pored toga što nije obavezno označavanje uređaja, većina proizvoda na našem tržištu ima oznaku energetskog razreda.

Kako nam nalepnica za označavanje energetskog razreda pomaže?

Nalepnica nam pomaže da napravimo bolji izbor pri kupovini kućnih aparata jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja. Slovne oznake od A do G ukazuju na kvalitet uređaja što se tiče energetskih i drugih osobina, a uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu  A. Energetski razredi A, A+ i A++ spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka „+” i „++” označava da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.

Da li bolji energetski razred znači i vu cenu?

To nije pravilo. Na cenu utiču mnogi faktori, po pravilu, mnogo više od energetskog razreda, kao što su, na primer, robna marka ili najnoviji model. Radi ilustracije navodimo da cena mašine za pranje veša mnogo više zavisi od brzine obrtanja bubnja nego od energetskog razreda. Jedino ako se radi o istom proizvođaču onda bolji energetski razred može značiti i veću cenu, ali ne uvek.

Zašto bismo uopšte brinuli o energetskoj efikasnosti uređaja?

Postoje bar dva razloga. Prvo, računi za utrošenu električnu energiju će biti smanjeni korišćenjem većeg broja energetski efikasnih uređaja. Drugo, manja potrošnja energije za sobom sigurno povlači i smanjenje zagađenja, bolje očuvanje okoline i prirodnih resursa. Kao ilustraciju navodimo podatak da se za svaki kilovat-sat električne energije u našim termoelektranama potroši oko dva kilograma uglja (lignita).

Kolika se ušteda postiže korišćenjem energetski efikasnijih uređaja?

Evo nekoliko primera. Mašina za pranje sudova energetskog razreda A u odnosu na uređaj klase C ima za 27 odsto manju potrošnju električne energije. Frižider klase A+ ima upola manju potrošnju nego frižider klase C. Sijalice klase A i do 80 odsto manje troše od „običnih”. Ali, ušteda se ne postiže samo kupovinom energetski efikasnijih uređaja, već i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem. Korišćenjem uređaja u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača ili promenom našeg ponašanja (ugasiti svetlo kada niste u sobi), računi za struju se mogu smanjiti i za više od 40 odsto.

Da li su energetski efikasniji uređaji istovremeno i kvalitetniji?

U principu da jer koriste novije tehnologije. Ali, postoji i posebno označavanje kvaliteta rada uređaja, takođe slovnim oznakama od A do G, usklađeno sa evropskim standardima.

Da li se dobijaju neke povlastice za kupovinu energetski efikasnijih uređaja?

Ne. Imate samo manje račune za struju, ali i lično zadovoljstvo jer doprinosite da vaša deca i unuci mogu da koriste resurse energije kojom raspolažemo, žive u manje zagađenoj sredini i budu zdraviji. Ne zaboravite, sagorevanjem uglja nastaju mnogi štetni gasovi koji utiču na naše zdravlje. Uprkos naporima elektroprivreda da se smanji emisija štetnih gasova, postoji određeni deo koji uvek odlazi u atmosferu.

Šta raditi kada na uređaju nema nalepnica?

Ako uređaj nema nalepnicu energetskog razreda, tada podatak o potrošnji uređaja verovatno može da se pronađe u pratećoj dokumentaciji uz uređaj. Tražite od prodavca da vam pronađe taj podatak. Ako podatka o potrošnji energije nema, možda je bolje da se opredelite za neki drugi sličan uređaj koji ima nalepnicu ili taj podatak.

Izvor: Politika, „Potrošač“ / S. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije