EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Poigrajte se sa ogledalima

Ukoliko želite da promenite nešto u prostoru u kom živite, najlakši i najjednostavniji način je da nabavite različite vrste ogledala i okačite ih na zidove ili prednji deo nameštaja. Pomoću ovog detalja možete da vizuelno povećate prostor, učinite ga atraktivnijim i lepšim.

Da bi prostor izgledao veće i da biste uneli još svetlosti, važno je da nabavite ogledalo koje je dovoljno veliko i čija je površina iz jednog dela. Mala ogledala zgodna su za postavljanje između slika manjeg formata i za ukrašavanje uskih zidova i stubova u hodniku ili dnevnom boravku, ukoliko je on arhitektonski podeljen.

Velika ogledala mogu da osveže uglove u kojima nema dovoljno svetlosti, da stvore iluziju većeg prostora i doprinesu da vaš dom deluje moderno i atraktivno. Bitno je samo da ih postavite na prava mesta i budete obazrivi prilikom odabira veličine ogledala, inače bi mogla da „progutaju“ prostor.

DNEVNI BORAVAK I SPAVAĆA SOBA
Dnevni boravak će izgledati atraktivnije ukoliko ga obogatite ogledalima. Postavite ga na prednji deo ormara ili vitrine, jer ćete tako „razbiti“ monotoniju koju furnir neizostavno nosi sa sobom.

Ne postavljajte ogledalo iznad garniture za sedenje ili televizora. Najbolje je da ogledalo postavite na zid koji je suprotan prozorima, jer ćete tako sobu „okupati“ svetlošću.

Drevna kineska veština uređenja doma, feng-šui, nalaže da u spavaćoj sobi ogledalo ne sme da bude postavljeno nasuprot bračnog ležaja, jer „odvlači“ pozitivnu energiju i „priziva“ bračnu preljubu. Ako ga okačite sa leve ili desne strane kreveta, to će biti sasvim dovoljno za sve što ste zamislili.

OGLEDALO U TRPEZARIJI
Mala trpezarija će bljesnuti ukoliko na jedan zid postavite veliko ogledalo. Idealno mesto je zid u neposrednoj blizini trpezarijskog stola.

OGLEDALA U KUPATILU
Ogledalo u kupatilu bi trebalo da bude dobro osvetljeno sa svih strana, i to iz praktičnih razloga: prilikom obavljanja jutarnje toalete, odnosno šminkanja ili brijanja, lice bi trebalo da bude pod snopom svetlosti, bez mogućnosti da se pojave senke koje inače pravi često korišćeno svetlo na plafonu. Ako je svetlo pozicionirano tik iznad ogledala, boje koje budete videli u odrazu neće biti ni približno iste kada izađete na dnevno svetlo. zato pokušajte da ogledalo okružite sa nekoliko svetljiki sa gornje, leve i desne strane.

GDE OKAČITI OGLEDALO
Najvažnija stvar prilikom postavljanja ogledala je da ono ne sme biti fiksirano previsoko. Kao i kod slika, tako je i kod ogledala važno da budu postavljena u visini očiju.

RAMOVI ZA OGLEDALA 
Prilikom kupovine ogledala trebalo bi da obratite posebnu pažnju na odabir rama. Osnovno pravilo je da ogledalo malo odudara od ostatka nameštaja. Dakle, ako birate komad za dnevnu sobu koja je opremljena kožnom garniturom, okvir ogledala bi trebalo da bude od drveta crne boje, sa nešto širim lajsnama. Ako u vašoj dnevnoj sobi postoji garnitura od mebla, ogledalo u drvenom ramu sa rezbarijama učiniće da ovaj kutak u domu deluje kao da se „preselio“ iz doba baroka.

Mala ogledala u ramovima veselih boja osvežiće dečju sobu, ali i hodnik. Ako je hodnik baš uzan, možete da fiksirate ogledalo i na unutrašnju stranu ulaznih vrata. Tako ćete uvek pred izlazak iz kuće moći da proverite da li je sve na svom mestu.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije