EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Digitalizacija „ubija“ diskove

Prodaja kompakt-diskova u Ujedinjenom Kraljevstvu opala je za 35 odsto u poslednje 4 godine, pa Ford sada kupcima nudi veći broj modela opremljenih radio-uređajem za prijem digitalnih radio signala (DAB), koji se na odabranim tržištima i na određenim modelima nudi kao deo standardne opreme, a na ostalim modelima kao deo opcione opreme.

Istovremeno, prodaja digitalnih izdanja porasla je za sedmocifrenu brojku. Prodaja digitalnih singlova trenutno pokriva 98 procenata tržišta.

Devedeset pet odsto kupaca najnovijeg Focusa opredeljuju se za modele opremljene konektorom za priključivanje MP3 uređaja, dok se 90 odsto njih opredeljuje za modele sa Bluetooth bežičnom konekcijom.

Početkom ovog meseca, Ford je kupcima širom Evrope ponudio veći broj modela opremljenih radio-uređajem za prijem digitalnih radio signala (DAB), koji se na odabranim tržištima i na određenim modelima nudi kao deo standardne opreme, a na ostalim modelima kao deo opcione opreme.

Ford SYNC – koji će se u Evropi pojaviti 2012. godine – obezbediće svojim kupcima novi nivo mogućnosti konekcije na budućim modelima marke Ford.

Audio kasete, koje su svojevremeno izazvale pravu revoluciju u oblasti automobilskih audio uređaja, povukle su se pred najezdom kompakt diskova (CD). Sada su izgleda auto CD-plejeri na putu da dožive sličnu sudbinu.

„Ford i ostali proizvođači automobila prilagođavaju zahtevima kupaca za ugradnjom potpuno digitalnih sistema sa većim mogućnostima konekcije“.

Na najnovijem modelu Focusa, Ford je izbacio nekada popularne CD chargere, dok je USB port postao deo standardne opreme, kao i Bluetooth konekcija na većini modela – i to kao odraz rastuće popularnosti iPod-ova i drugih digitalnih muzičkih plejera.

„Otkako se novi Focus našao na tržištu u martu, 95 odsto kupaca Focusa opredelilo se za model opremljen i USB portom i dodatnim konektorom za priključivanje eksternih MP3 uređaja, a istovremeno 90 procenata novih modela Focusa na evropskim drumovima nudi Bluetooth funkciju“, kažu iz Forda.

„Tehnologija audio-uređaja u automobilima menja se brže nego bilo koji drugi element u automobilu“, kaže Sheryl Connelly, rukovodilac opštih i budućih trendova u Ford Motor kompaniji. „CD-plejeri u automobilima su, slično kao i fiksni telefoni, osuđeni na gašenje pred naletom novih tehnologija.“

I dok ljubitelji muzike svoja CD izdanja prebacuju u digitalni format i prelaze na digitalno skidanje i kupovinu muzike, Ford svoje planove usmerava ka potpuno digitalnim automobilskim audio-uređajima.

Revolucija u načinu kupovine muzičkih izdanja ubrzava gašenje CD-a 

Širom Evrope, Ford na svojim modelima, kao dodatak postojećem CD-plejeru, nudi mogućnost konekcije preko USB porta i Bluetooth bežične veze, kao i dodatne konektore za priključivanje eksternih MP3 uređaja. Ali, kako bude opadala upotreba kompat-diskova, tako će navedeni digitalni uređaji postati deo standardne ugradnje.

„Ford će, naravno, nastaviti da ugrađuje CD-plejere sve dok bude postojala potražnja za njima“, kaže Ralf Brosig, rukovodilac multimedijalnih uređaja u Fordu Evropa. „Međutim, očekujemo da će nas zahtevi kupaca brzo odvesti ka potpuno digitalnom pristupu u oblasti automobilskih audio i ostalih uređaja.“

Ford će napraviti veliki iskorak pojavljivanjem savremenog sistema SYNC u okviru MyFord Touch sistema u Evropi, koji će prvo biti ugrađen u Ford Focus.

Sistem predstavlja direktnu ponudu za Fordove kupce koji su fanovi najsavremenijih tehnoloških inovacija i obuhvataće sofisticirani multimedijalni uređaj u okviru kojeg će se nalaziti višestruki USB ulazni portovi, čitači SD kartica, RCA ulazni konektori i Bluetooth konekcija.

Sistem će istovremeno služiti i kao bežični hot-spot zaštićen lozinkom i sa mogućnošću priključivanja do pet uređaja, uz mogućnost konekcije preko USB-a ili modema mobilnih telefona. Ova mogućnost obezbediće potencijalni pristup servisima kao što su nedavno predstavljeni Apple iCloud, Amazon Cloud Drive i Google Music, čime će se eliminisati potreba za nošenjem bilo kakvog nosača zvuka u vozilu. Ford očekuje da se do 2015. godine na putevima Evrope nađe dva miliona vozila opremljenih SYNC sistemom.

DAB radio-uređaji 

„Ford je trenutno lider na tržištu u ponudi uređaja za prijem digitalnih radio signala, i to u obliku DAB, DAB+ i DMB uređaja, tako da se na putevima u Evropi već kreće oko 150.000 vozila opremljenih DAB uređajima“, ističu iz ove kompanije.

Oni očekuju da će ova pokrivenost početkom meseca još više porasti, kako se bude povećavao broj zemalja koje svoju infrastrukturu za emitovanje tradicionalnih analognih radio signala budu dopunjavale ili zamenjivale jednim od tri navedena DAB sistema.

DAB sistem preuzima originalni sadržaj FM ili AM emitovanog radio signala i pomoću posebno razvijenog sistema ga prevodi u digitalni signal. Signal se istovremeno komprimuje, iz njega se eliminišu nepotrebni zvuci, potom se emituje i bez gubitaka prenosi do slušalaca.

„Paralelno sa radio signalom, emituje se i mehanizam korekcije, čime se obezbeđuje stabilniji prijem, a širi opseg frekvencija omogućuje DAB radio prijemniku emitovanje zvuka čiji se kvalitet može uporediti sa CD-plejerom.“

Dostupnost DAB radio signala razlikuje se od države do države, odnosno u zavisnosti od toga da li se primenjuje DAB, DMB ili DAB+ standard, ali većina evropskih država već ima napravljenu potrebnu infrastrukturu ili je DAB radio već u fazi probnog rada. Vlade određenih evropskih država pokrenule su kampanje na državnom nivou u cilju prelaska na DAB radio kao standard u emitovanju radio signala.

Standardnom ugradnjom DAB audio-uređaja u novi Ford Focus samo na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva kupcima će biti isporučeno 90.000 vozila opremljenih novom tehnologijom. Istovremeno 50 odsto modela Mondeo i Galaxy prodatih u ovoj zemlji već je opremljeno DAB audio-uređajem, kao i više od 80 procenata modela S-MAX.

DAB radio-uređaji omogućuju bolji kvalitet zvuka i veću funkcionalnost za korisnika, uz istovremeno efikasnije korišćenje dostupnih radio-frekvencija, odnosno radio-stanice koje će emitovati isključivo DAB signale, i time veći izbor za slušaoce.

„U 2003. godini Ford je prvi od proizvođača automobila ponudio ugradnju DAB digitalnih radio-uređaja, kao dodatne opreme, kod svojih dilera u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je ujedno jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi u pogledu pokrivenosti DAB signalom“, kažu iz Forda.

Fabrička ugradnja DAB radio-uređaja počela je 2008. godine na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva na modelima Ford Focus, C-MAX i Kuga, dok se od 2010. godine ugrađuje kao deo standardne opreme u modele C-MAX i Grand C-MAX.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije