EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta su virtuelni šalteri, a šta mobilno bankarstvo

Prednosti i mane elektronskog bankarstva.

Elektronski servisi kojima se može plaćati umesto gotovinom razvijaju se svakodnevno. Platne kartice, elektronsko bankarstvo, mobilno bankarstvo, bankomati… Moguće je inicirati plaćanje i običnim telefonom, SMS-om, trajnim nalogom.

Osim plaćanja elektronski, u komunikaciji sa bankama moguće je kupiti ili prodati evre, prijaviti se za kredit ili dozvoljeni minus. Odnedavno je moguće brokeru poslatu elektronski dati nalog kako da trguje za vas na Beogradskoj berzi.

Osnovna prednost elektronskih servisa jeste to što rade i van radnog vremena. Transakcije se mogu obaviti i posle podne ili uveče. U praksi to znači da ne morate da izlazite sa posla ili da žurite kako biste stigli da nešto uradite do pet sati, dokle sada gotovo sve banke rade. Druga prednost u odnosu na gotovinu jeste to što uvek imate pristup i raspolažete celokupnom sumom novca sa računa, a ne samo onom koja vam je u novčaniku.

Mane su jer morate dodatno da se koncentrišete na to što nameravate da uradite „elektronski”. Puno toga morate da uradite sami, što vam oduzima slobodno vreme. Neke transakcije se obavljaju veoma retko, pa je potrebno prisećati se kako da ne pogrešite.

U slučaju zloupotrebe sav novac je pod rizikom, mada novi zakoni mnogo više štite korisnike i obavezuju banke da one snose najveći deo troškova u slučaju zloupotrebe servisa.

Bankomati

Na bankomatima se najčešće podiže novac. U Srbiji važi pravilo da nema provizije kada podižete novac sa tekućeg računa i bankomata svoje banke. Ali kada podižete sa bankomata drugih banaka provizije variraju od 50 do 200 dinara. Kada podižete gotovinu sa kreditne kartice provizije su od dva do tri odsto od iznosa koji podižete, pa to treba izbegavati.

Pored običnih bankomata, postoje i oni na kojima možete karticom platiti mesečne račune, dopuniti kredit za telefon ili Internet.

„Smart” bankomati se ugrađuju ispred ekspozitura banaka ili na prometnim mestima u gradovima. Oni omogućuju da proverite stanje na tekućem računu, podignete gotovinu, obavite menjačke poslove, platite račune za mesečne obaveze, dobijete osnovne informacije o proizvodima i uslugama banke, proverite kursnu listu… Treba, međutim, naglasiti da je ovih bankomata mnogo manje nego običnih. Postoje i bankomati kojima možete uplatiti novac i gotovinom, umesto na šalteru, platiti neki od računa na bankomatu.

U Srbiji svi bankomati rade non-stop, 24 sata. Uglavnom je tako svuda u Evropi.

Platne kartice

PREDNOSTI: Zauzimaju manje mesta u novčaniku ili džepu od gotovine. Na raspolaganju vam je sav novac sa računa, a ne samo ono što imate u džepu. Možete da plaćate i kada nemate novca na računu, korišćenjem dozvoljenog minusa ili kreditiranjem sa kreditnom karticom. Možete nešto kupiti neplanirano i lako platili bez obzira na to što niste poneli keš. Prednost je i to što ako ste u inostranstvu ne morate u menjačnicu, a ako izgubite karticu – niste odmah izgubili i sav novac.

MANE: Ne mogu se koristiti na pijaci, a u slučaju zloupotrebe pod rizikom je sav novac na računu. Treba znati da se od decembra primenjuje novi zakon kojim su banke obavezne da preuzmu rizik od zloupotrebe. U slučaju gubitka kartice potrebno je dve do tri nedelje da se napravi nova. Mana je i to što je u slučaju odustajanja od kupovine i vraćanja robe kompleksnija procedura za vraćanje novca, a i plaćanje karticom traje duže. Kartica nije zgodna za plaćanje manjih iznosa na kioscima i još postoje prodavnice koje ne primaju sve kartice. Trgovci imaju trošak – proviziju kada vi plaćate karticom koji se na kraju indirektno ukalkuliše u cenu koju plaćate, dok u vreme većih gužvi, pred praznike, dođe do zastoja, pa ne možete da platite lako.

Elektronsko bankarstvo

Zovu ga i internet ili veb bankarstvo. To je posebno dizajniran sajt koji ima veću bezbednost i zaštitu podataka. Sajtu se može pristupiti i ulogovati korišćenjem imena i lozinke, a kod pojedinih banaka za logovanje dobijate takozvane tokene koji generišu šifre ili se koriste sertifikati na ce-deu ili „u-es-be” memoriji. Na sajtu za elektronsko bankarstvo dobijate uvid u vaše račune i u zavisnosti od kvaliteta rešenja možete da gledate i račune štednje, da kupujete devize, da proveravate čekove, da naručite čekove, platite dopunu za mobilni.

Servisi  za elektronsko bankarstvo se razlikuju od banke do banke, a postoje i servisi koji su dominantni kod nas na tržištu, tako da možete da dobijete isti čak i kada promenite banku.

Kada plaćate kućne račune možete da odštampate ili snimite izveštaj na računar, kako biste ga imali u slučaju reklamacije. Ovo je važno jer ako promenite banku nećete više imati evidenciju o tome kada ste i šta platili jer će vam se ugasiti uvid u elektronsko bankarstvo.

Mobilno bankarstvo

Kod ove vrste bankarstva, umesto na računaru, sve podatke gledate na mobilnom telefonu. Ovi servisi ne rade na svim tipovima telefona, pa se o tome treba raspitati u banci. Servis razmenjuje podatke i putem internet veze na mobilnom telefonu, ali su servisi tako prilagođeni da ne prave veliki saobraćaj i samim tim veliki račun za telefon.

Posredstvom mobilnog bankarstva možete da vidite koliko imate para na računu, da proverite da li je legla uplata i koliko vam je čekova prošlo ili koliko iznosi rata za kredit. Može se obaviti i plaćanje, ali tu i dalje ima mnogo ograničenja, pa uglavnom možete plaćati samo manje iznose i to samo onim korisnicima koje ste unapred prijavili banci.

SMS mobilno bankarstvo je servis kod kojeg se prijavite da dobijate poruku kada god vam „legne“ uplata ili nešto platite karticom.

SMS-om možete i da pošaljete upit banci i da dobijete odgovor u vezi sa vašim računom. Osim toga, veoma je korisno i kada krenete u kupovinu jer možete da proverite sa koliko novca raspolažete.

Telefonsko bankarstvo

Fiksnim telefonom možete da dobijete informacije o proizvodima i uslugama banke, da blokirate platnu karticu, proverite stanje na računu, proverite kursnu listu, ratu kredita po određenom kursu… Fiksnim telefonom se mogu koristiti i usluge kol centra i govornog automata.

Bitno je istaći i da ove usluge ne nude sve banke u Srbiji.

Virtuelni šalteri

Od prošle godine moguće je podnošenje zahteva za kredit posredstvom interneta u nekoliko banaka u Srbiji. Ovu uslugu je prvi ponudio portal Kamatica.com, koji na svojim stranicama nudi korisnicima mogućnost da ostvare kontakt sa nekoliko banaka i „onlajn” podnesu zahtev za kredit. Virtuelni šalter donosi sve potrebne informacije o uslovima kredita, kao i kreditni kalkulator, koji pomaže da izračunate do kog iznosa se možete maksimalno zadužiti.

Unošenjem ličnih podataka i podataka o kreditu za koji ste zainteresovani završavate „onlajn” podnošenje zahteva za kredit. Nakon toga će sa vama kontaktirati banka sa čijim službenikom se dogovarate o daljim koracima u procesu odobravanja kredita.

Ovaj savremeni metod podnošenja zahteva za kredit oslobađa vas potrebe da posetite poslovnicu banke radi pribavljanja informacija i čekanja u redu. Zahtev podnosite kada to vama odgovara, a službenici banke vas zovu telefonom da bi vas detaljnije upoznali sa daljom procedurom odobravanja kredita.

Izvor:Politika („Potrošač“)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije